Importanța momentului este legată de descoperirea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Împărăteasa Elena a descoperit-o, pe Muntele Golgotei. În anul 335, simbolul creștinătății a fost arătat omenirii, în Biserica Învierii, din Ierusalim. Lla vremea aceea, în Țara Sfântă, nu se știa unde se afla crucea pe care a pătimit Mântuitorul. Împăratul Constantin a trimis-o pe mama sa, Elena, la Ierusalim, să o aducă. Și ea a găsit acolo trei cruci.

Sfânta Cruce sfințește totul

Nu știa exact care era cea pe care a fost sacrificat Iisus. Dar enigma a fost deslușită de către Patriarhul Macarie. O fată de viță nobilă tocmai murise, iar Patriarhul a luat crucile și a plecat către casa celei ce se stinsese din viață. A pus, peste trupul fetei, pe rând, fiecare cruce, iar când s-a apropiat de ea Sfânta Cruce, a înviat. Pentru că vestea a zburat ca vântul și ca gândul și lumea s-a strâns să vadă minunea, Macarie a ridicat Crucea în amvonul bisericii, la vedere. De atunci, credincioșii știu că Sfânta Cruce este armă de temut împotriva tuturor relelor de pe pământ.

Se spune că e deajuns să-ți amintești ziua săptămânii în care a picat Ziua Crucii în anul respectiv și capeți puteri nebănuite în fața pericolelor, reușești să învingi teama. Nu degeaba se făceau, pe vremuri, ferestrele cu cercevele în cruce. Acestea aveau rolul de a sfinți casa și de a ține pericolele la distanță. Simbolul Sfintei Cruci se mai traduce şi prin încercările vieţii, suferinţele, durerile şi eşecurile prin care trecem, pietre de hotar ce ne călăuzesc spre mântuire. De aceea, se spune că fiecare om are de dus propria cruce în spate.

Crucile de la Dervent așteaptă oaspeți

An de an, la 14 septembrie, mii de pelerini își îndreaptă pașii către tărâmul Dobrogei, la Mânăstirea Dervent, din județul Constanța. Este Ziua Hramului sfântului lăcaș, praznicul împărătesc dedicat Înălțării Sfintei Cruci. Acum se evocă două evenimente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci, unul legat de aflarea lemnului, în secolul al IV-lea, de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama lui Constantin cel Mare. Al doilea eveniment memorabil ține de simbolul victoriei creștinismului împotriva păgânismului. Tot pe 14 septembrie, dar în 630, Patriarhul Zaharia al Ierusalimului a înălțat din Crucea. La Mânăstirea Dervent, credincioșii pot simți binecuvântarea Crucilor prin alinarea suferințelor, mângâierea Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și puterea Izvorului Tămăduirii.

Sursa foto: pixabay.com