Nunta de argint, un sfert de veac împreună

Te uiți cu jind la filmele romantice, în care îndrăgostiții își reînnoiesc jurămintele de amor oricând doresc, în fața unui reprezentat al Bisericii? Ei bine, și în credința ortodoxă există asemenea momente. Numai că acestea își au rostul lor, la perioade de timp bine stabilite, și sunt serbate cu fastul cuvenit. Iar „nunta de argint” face parte dintre ele.

A fost odată, ca niciodată…

Așa încep toate poveștile frumoase. Și așa își are începutul și acest obicei al aniversării iubirii ajunsă la frumoasa vârstă de 25 de ani. Este un rit străvechi, ce-și are rădăcinile în perioada Imperiului Roman. Totuși, ceea ce a ajuns să se mai păstreze și azi din el, mai exact așa-numita nuntă de argint, se pare că s-a făcut mai cunoscut în perioada medievală, pe teritoriul francez. Pe atunci, bărbații înstăriți își cadoriseau consoartele cu o cunună fină din argint, simbol al dragostei trainice. Creștinii obișnuiesc ca, la acest prilej, să reconstituie oarecum nunta care le-a unit destinele de la început, respectând, în mare parte, cam aceleași tradiții, cu straie speciale, nași, invitați și toate cele, diferind doar materialul din care sunt confecționate verighetele.

Dacă-i bal, bal să fie, la nunta de argint!

Deși toată lumea știe că, potrivit tradiției, celebrarea a 25 de ani de căsnicie e o nuntă în toată regula, legile bisericești nu sunt întru totul de acord cu această percepție. Știm că la nunta de argint se merge în fața altarului, cu nașii și toți cei dragi. Numai că ceea ce se întâmplă acolo nu este de fapt o nouă nuntă sau cununie religioasă, ci un moment în care soții vin să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru dragostea lor și pentru trăinicia ei, oferindu-și noi simboluri, din argint de această dată. Același lucru se întâmplă și în cazul nunții de aur, după 50 de ani, și de diamant, după 75 de ani de căsnicie. În cadrul acestor slujbe ceremoniale efectuate în Biserică nu se repetă Sfânta taină a Cununiei, soții nu mai poartă titulatura de miri, chiar dacă e de preferat ca nașii să fie aceiași, dacă mai sunt în viață, nu mai există lumânări speciale. Cât despre petrecerea de după, aceasta ține de pofta și de buzunarul fiecăruia. Dar e de preferat ca, în acest moment al vieții, când se presupune că am fi mai înțelepți, să nu irosim banii ci, mai degrabă, să facem un bine, donând o sumă unora aflați la nevoie.

Photo credit: wolfsavard / Foter / CC BY