Pentru orice credincios este obligatorie prezența la Sfânta Liturghie, slujba principală a Bisericii. Aceasta este compusă din trei părți, mai exact din Proscomidie, adică pregătirea Sfintelor Daruri, Liturghia catehumenilor sau a Cuvântului și Liturghia eurihastică, moment în care Sfintele Daruri sunt aduse și sfințite.

Cum se pregătesc Sfintele Daruri

Sfintele Daruri sunt pâinea și vinul care, prin slujba specifică oficiată, se transformă în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Înaintea începerii Liturghiei, preotul începe slujba cu pregătirea pâinii și a vinului pentru sfințire. Are loc un ritual complex, plin de simboluri. În timpul Proscomidiei, preotul taie din prescura specială un pătrat, numit Agnet, care va deveni prin sfințire Sfântul Trup. Apoi, se scot părticele din prescură, care se așază pe Sfântul Disc, pentru pomenirea Maicii Domnului, a sfinților și a credincioșilor vii și adormiți. Bucățile rămase li se oferă credincioșilor prezenți la slujbă, acestea purtând numele de anafură. Vinul și apa binecuvântate în timpul Proscomidiei se toarnă în Sfântul Potir. Sfintele Daruri sunt apoi tămâiate de mai multe ori. Din ritualul de pregătire face parte și procesiunea cu Sfintele Daruri, care include ieșirea pe ușile împărătești ale iconostasului.

Credință sau superstiție?

Există un obicei care nu are nimic de-a face cu adevărata credință. În timpul procesiunii cu Sfintele Daruri, mulți dintre cei prezenți în biserică fac tot ce se poate pentru a se arunca în fața preotului ca să fie pășiți de acesta și ca să îi poată atinge veșmintele. Se crede că astfel se îndepărtează tot răul, se scapă de farmece și de boli dintre cele mai grele. Nu este un obicei respins de către fețele bisericești. Însă, firesc ar fi ca fiecare credincios să aștepte să fie atins de preot cu Sfântul Potir pe frunte. Mai mult decât atât, înainte de a lua parte la slujbă și de a avea pretenția să atingi Sfintele Daruri, trebuie să fi avut un comportament creștinesc exemplar.

Sursa foto: parohia-ocna-sugatag.eu