În octombrie, pomii își dezbracă veșmintele bogate ale verii, începe să se facă simțită răceala primei brume, iar se pregătesc pentru anotimpul geros. Se lucrează intens în gospodărie, se însămânțează câmpurile, se curăță viile, grădinile și livezile.

Vezi dacă așa e

Există în popor diverse obiceiuri, credințe și superstiții legate de luna lui Brumărel. Ca să afle cum va fi iarna, ciobanii întind pe jos un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, va fi iarnă blândă. Dacă e o oaie albă, va fi multă zăpadă. De frunzele pomilor se îngălbenesc și cad în octombrie, va urma un an roditor. Ploaia abundentă în Brumărel aduce vânt puternic în Decembrie. Se spune că dacă acum e brumă multă și chiar zăpadă, ianuarie va avea timp frumos. Nucii şi gutuii încărcaţi de rod anunță o iarnă grea.

Sărbătorile trebuie respectate

În tradiția populară, luna octombrie se împarte în 3 părți de referință. Prima săptămână este a lui Procoavă, sfânt sărbătorit în prima zi a lunii, cel despre care se spune că acoperă ogoarele cu zăpadă, pentru ca pământul să aibă destulă apă când se desprimăvărează, iar holdele să aibă spic bogat şi grădinile să fie rodnice. Tot lui i se roagă și fetele, ca să le dăruiască neprețuita podoabă capilară, știind că părul lung și bogat le face mai atrăgătoare pentru flăcăi. În cea de-a doua săptămână, a Satului, preocupările se concentrează asupra gospodăriilor, în vreme ce a treia e numită Săptămâna Lucinului, de la numele zeului protector al lupilor și al Sfântului Luca. Pe 14, e cinstită și Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Nu se lucrează, se ține post și se spun rugăciuni, dacă vrei să rămâi sănătoasă. Ultima săptămână a lunii e încărcată de religie. Este Săptămâna Sâmedrului, în care se celebrează, pe 26, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cunoscut în popor ca „Sâmedru”. Acum e vremea ca păstorii să coboare de la munte pentru a lăsa oile în grija stăpânilor lor. Pe 25, în Ajun, se serbează Moșii de Toamnă. În folclor există credința că Sfântul Dumitru și Sfântul Gheorghe sunt frați și că s-ar fi înțeles între ei ca Sfântul Dumitru să desfrunzească pădurile la ceas de toamnă și să-i cheme pe toți la sărbătoarea recoltei. Pe 27, se organizează pelerinaje la Catedrala Patriarhală din București, unde sălășluiesc moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou Basarabov, patronul Capitalei, sărbătoritul acestei zile.

Sursa foto: gazetapoporului.ro