Deși zi sfântă, românii o serbează cu precădere prin tradiții folclorice și nenumărate obiceiuri, în funcție de regiune. Data de 9 martie este sărbătoarea bărbaţilor. Pe lângă multe alte ritualuri specific masculine ce trebuie respectate în această zi, trebuie să se închine și 40 de pahare.

40 sau 44?

Aceasta-i marea întrebare, dat fiind că unii sunt convinși că au de băut 44 de pahare. Oricum, după primele câteva, cine le mai știe numărul? Însă, cine vrea cu adevărat să respecte tradiția și să se conformeze superstițiilor legate de ea are de consumat tot atâtea pahare de vin roșu câți au fost și mucenicii din cetatea Sevastei, martirizați pentru că au refuzat să renunțe la credința lor, adică 40. Ofranda care li se aduce pe 9 martie nu se limitează doar la alcool. Pentru a beneficia de bunăvoința mucenicilor, se mănâncă și 40 de colaci copţi în cuptor, neapărat de post, numiţi simbolic, în funcţie de zonele geografice, mucenici, sfinţişori, bradoşi sau boboneţi, modelaţi în forma cifrei 8, sugerând silueta umană și garnisiți cu nucă pisată, arome și miere. În sudul țării, „măcinicii” se fierb și se consumă cu tot cu zeama aromată. Respectarea acestor obiceiuri aduce sănătate și ține bolile la distanță. Cei care nu pot să bea e bine ca măcar să guste vin roșu în această zi sau să fie stropiți cu vin, pentru a li se împrospăta sângele și a avea putere de muncă peste an.

Ca să fie bine

În Bucovina, se mai păstrează obiceiul de a bate câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta, pentru a dobândi mulţi ani sănătoşi. Tot aici, bărbaţii și copiii merg la pescuit. Care prinde 40 de peştișori și reușește să înghită unul viu are noroc tot anul. Cei mai puțin curajoși mănâncă 40 de peştişori fierţi sau copţi pe jar. Este o zi bună pentru tămâierea gospodăriei, pentru a ține relele departe. Tot acum se arde și gunoiul din curți, iar tinerii sar peste foc ca să fie sănătoși. Femeile nu au voie să facă niciun fel de treburi casnice, nici să coasă sau să tricoteze. Altminteri, riscă să facă boli grave și să abată necazurile asupra propriei familii. Dacă în această zi e frig, iarna ține până la Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie.

Ce se mai face de Mucenici

Ca să-ţi meargă bine tot anul, lasă-ţi barbatul să se îmbete bine în ziua de „Măcinici”. Conform tradiţiei, trebuie să dea pe gât 40 de pahare cu vin sau, dacă-l ţine, cu ţuică, ca „să fie sănătos şi să nu se lipească bolile” de el. Pentru cei sau cele care nu pot să bea cele 40 de pahare obligatorii, e bine ca măcar să guste vin în aceasta zi sau să fie stropit cu vin. Acest ritual înseamnă însănătoşirea sângelui şi multă putere de muncă peste an. În Bucovina, se obişnuieste ca oamenii să bată câte o mătanie pentru fiecare sfânt ucis la Sevasta sau chiar câte 40 de matanii pentru fiecare sfânt, pentru a dobândi mulţi ani sănătoşi. Se mai spune că aşa cum e vremea de Mucenici, aşa va fi toată primăvara. Dacă în această zi e îngheţ şi frig afară, e semn că iarna va continua până la Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie. De-acum încep să se întoarcă și berzele.

Sursa foto: careers.workopolis.com