Cine a fost Andrei Criteanul

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, prin anii 660, într-o familie creştină, și a beneficiat de o educaţie aleasă. Se spune că, până pe la vârsta de 10 ani, ar fi fost mut. Dar, la Sfânta Liturghie din Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, unde a fost dus de către părinții săi, a căpătat darul vorbirii. După moartea părinților, s-a călugărit și, mai târziu, a ajuns arhiepiscop al Cretei. Pentru că a încălcat hotărârile sinodului, s-a retras în căință la o mânăstire și astfel a luat naștere marea lui capodoperă, păstrată în tezaurul bisericesc sub numele de „Canonul Sfântului Andrei Criteanul”. Acest Canon se citește, pe fragmente, în prima săptămână a Postului Mare, lunea, marțea, miercurea și joia, în cadrul Pavecerniței, și în întregime, la Denia de miercuri, din săptămâna a cincea a Păresimilor, la Utrenie.

Ce înseamnă Canonul cel Mare

Este vorba despre o slujbă oficiată numai în perioada Postului Sfintelor Paști. Mai exact, în prima săptămână a Postului. Este rânduită să îndemne credincioșii la meditație și căință. Este o Utrenie de post, formată din două piese imnografice deosebit de frumoase. Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul/Cretanul și Acatistul Bunei Vestiri, atribuit Patriarhului Serghie al Constantinopolului.

Sufletul credinciosului are acum oportunitatea de a cunoaște profunzimea Tainei mântuirii, dar și pilda vieții Cuvioasei Maria Egipteanca, un model de pocăință și smerenie. Este „cheia” ce deschide calea către Taina Învierii. Canonul în sine este alcătuit din nouă cântări. Printre troparele acestora este intercalat periodic stihul „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!”, însoțit de o metanie până la pământ.

Canonul poartă denumirea de „cel Mare” și pentru lungimea lui, dar și pentru profunzimea pildelor pe care le oferă. În această slujbă se împletesc cele mai importante teme biblice, precum Raiul, căderea în păcat, Potopul, pământul făgăduinţei. Foarte interesant este că cei ce participă la slujbă nu sunt simpli spectatori, ci simt farmecul inegalabil al călătoriei spirituale de la facerea lumii până la viaţa veşnică. Fiecare eveniment este prezentat ca o realitate a vieţii, lăsând credinciosul să conştientizeze păcatul, să se pocăiască şi să aştepte mila lui Dumnezeu.

Sursa foto: golos-obitely.prihod.ru