Insula Eghina (Aegina), de pe teriotoriul Greciei, deține una dintre comorile arhitecturale ale lumii ortodoxe: Catedrala Sfântului Nectarie, una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din Grecia, situată într-un decor pitoresc, și a căpătat renume la nivel mondial, fiind vizitată de mii de turiști anual. Numai că nu doar frumusețea bisericii face ca oamenii să-și îndrepte pașii către acel colț de rai, cât, mai degrabă, rămășițele pământești, făcătoare de minuni, ale ctitorului ei, Sfântul Nectarie.

Credința i-a dat puteri nebănuite

La data de 1 octombrie 1846, la Silivri, în Tracia, pe teritoriul Turciei, la malul Mării Marmara, a venit pe lume micuțul Anastasie, al șaptelea copil într-o familie săracă. La vârsta de 14 ani, a fost nevoit să plece la Constantinopol, să muncească și să învețe carte. După munca istovitoare, Biserica era singura lui alinare. Remarcat de către dascălii de la Școala Metocului Sfântului Mormânt, a fost angajat ca pedagog acolo. Apoi, la vârsta de 20 de ani, a plecat pe Insula Chios, pentru a preda ca învățător. Dar credința l-a făcut să se călugărească acolo, sub numele de Lazăr, 10 ani mai târziu, la celebra mânăstire Nea Moni. După un an, a devenit diacon, și-a completat studiile la Atena, la Facultatea de Teologie și, după absolvirea studiilor, în 1885, a plecat în Egipt, pentru a fi hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. A tipărit mai multe cărți despre dreapta credință, a trecut prin toate treptele ierarhice și, la 15 ianuarie 1889, a fost numit Mitropolit de Pentapolis. Dar, în anul următor, după anumite neînțelegeri, a fost trimis în Grecia. După o perioadă de umilință și ignoranță, a ajuns directorul Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. A stat în funcție 15 ani, apoi a renunțat, considerându-și misiunea îndeplinită. În 1904, la cererea unui grup de maici, a fondat Mânăstirea „Sfânta Treime”, de pe Insula Eghina, care astăzi îi poartă numele. Pe 8 noiembrie 1920, a trecut la cele veșnice, răpus de cancerul de prostată, care l-a chinuit mai bine de un an. Dar, o întâmplare fericită a făcut ca trupul său să fie descoperit intact, izvorând mir parfumat. Iar în 1961, a fost canonizat, fiind serbat pe 9 noiembrie.

Și azi tămăduiește!

Veche de aproape 450 de ani, Mânăstirea Radu-Vodă, din București, adăpostește într-o raclă sfântă părticele din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, care i-a și devenit protector lăcașului, în 2002. Atât pe Insula Eghina, cât și la București, minunile săvârșite la moaștele Sfântului Nectare au făcut înconjurul lumii. Despre vindecările de cancer și alte boli grave s-au scris chiar și cărți. Se spune că e suficient să te ungi cu ulei de la candela care arde la mormântul Sfântului și bolile dispar ca prin farmec. Acatistul Sfântului Nectarie aduce alinare în suflet și vindecare grabnică celor ce se roagă cu credință.

La ridicarea Catedralei din Eghina, a participat, cu propriile brațe, însuși Sfântul Nectarie, pe atunci mitropolit. Biserica a fost construită din fondurile personale ale Sfântului, între 1904-1910.

Sursa foto: arhiva Libertatea pentru femei

RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL NECTARIE

Sfinte Nectarie, facatorule de minuni, omule al lui Dumnezeu. Implinirea nazuintelor Duhului; Pastorule si liman dumnezeiesc, lucratorul viei celei de taina a lui Hristos, credincios si sarguincios, care ca un rob credincios al lui Dumnezeu si savarsitor al tainelor Acestuia ai fost invrednicit de catre Acesta cu darurile facerii de minuni si al vindecarilor. Multi sunt cei care au luat vindecare de la tine, cercetând cu credinta si evlavie preacinstitele tale moaste ; cei necajiti, suferinzi de multe boli, mâhniri, suparari, nenorociri si primejdii. Altii departe gasindu-se, neputând sa vina cu trupul, dar crezând ca darurile Atotputernicului Dumnezeu daruite prin intermediul sfintilor Sai nu numai celor din apropiere, ci si celor de pe mare departe ii ajunge si ii ajuta, luand fiecare daruirea dupa cererea sa.
Deoarece noi suntem robi netrebnici ai lui Dumnezeu si ne gasim in mare mahnire, primejdie si suparare, caci vazuti si nevazuti vrajmasi, dinauntru si din afara, ca fiarele salbatice, ziua si noaptea viclenesc impotriva scumpei Mirese a lui Hristos, curatei si Una Sfânta Duhovniceasca si Apostoleasca Biserica pentru a o darâma si a o face nevazuta. Preaalesule Pastor al lui Hristos, noi, oile cele cuvântatoare, pentru care Hristos sângele Sau l-a varsat, iti cerem sa ii izgonesti si sa-i imprastii. Si de vreme ce nu suntem vrednici, pentru multele noastre pacate, ca din gurile noastre murdare si buzele necurate a ne ruga Preaiubitorului de oameni si Preamilostivului Dumnezeu si Tata pentru dezlegarea cererilor si necazurilor noastre, a supararilor care mereu ne insotesc, te imploram cu durere, cu inima infrânta, cu suspinuri si cu lacrimi sa mijlocesti impreuna cu Preasfanta Maica a lui Dumnezeu si cu toti sfintii sa fim izbaviti din multele primejdii, noi, pacatosii si nevrednicii. Noi, prin multele si nenumaratele pacate si cu nemultumirea noastra L-am mâniat pe Preabunul si Preainduratorul Dumnezeu si Parintele nostru Ceresc, si va veni la noi si pentru nerecunostinta noastra va fi nu Dumnezeu Multmilostiv si Indurator, ci Dumnezeul Judecator, spre a ne pedepsi si a ne rasplati dupa faptele noastre.
Credem si nadajduim ca mijlocirea tuturor sfintiIor si a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu va imblânzi fata Acestuia si-L va inmuia, va indeparta cursele vazutilor si nevazutilor vrajmasi, va imprastia dorintele lor nelegiuite si ne va izbavi pe noi din toata primejdia, caci ‘‘mult poate rugaciunea dreptului cea cu osârdie’’ si ‘‘mult poate rugaciunea Maicii spre imblânzirea Stapanului’’. Va transforma mâhnirea noastra in bucurie si desfatare si vom cânta impreuna cu Sfintii Apostoli, mucenici, marturisitori si cu toti sfintii ‘‘aceasta este biruinta si biruitoarea lumii, credinta noastra’’, si ca profetul David: ‘‘Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu esti Dumnezeu, Care faci minuni. Minunat este Dumnezeu intru sfintii sai!’’
Sa-i cântam si sa-i laudam, sa multumim Maicii Domnului, cea care ne-a eliberat, Grabnic ascultatoarea, Nadejdea si Mantuirea poporului nostru, Maicii noastre duhovnicesti, in psalmi si cantari duhovnicesti. ‘‘Aparatoare Doamna, pentru biruinta, izbavindu-ne din nevoi, multumiri aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi, robii tai. Ci ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa, pururi Fecioara!’’
Sursa rugăciune:
http://www.sfantulnectarie.ro/