Cadourile de Crăciun au o istorie veche și mulți creștini spun că tradiția aceasta a apărut după ce magii de la Răsărit au adus daruri de preț la nașterea lui Iisus. Cu toate acestea, istoria și semnificația cadourilor care se oferă de Crăciun este mult mai veche.

Cadourile de Crăciun, obicei din vremuri păgâne

Obiceiul de a oferi daruri a fost inițial legat de solstițiul de iarnă, sărbătorit în preajma zilei de 21 sau 22 decembrie, când vechii romani se închinau Soarelui și altor zeități pentru a le îmbuna.

În vechiul Imperiu Roman, la finalul lunii decembrie, solstițiul de iarnă semnifica sfârșitul anului. Romanii sărbătoreau schimbarea anilor și solstițiul printr-o serie de ritualuri și petreceri închinate în mod deosebit zeului Saturn, denumite saturnalii.

Cu ocazia acestor sărbători, copiii primeau mici cadouri și păpuși din ceară pe care le aruncau în foc. Dar și adulții primeau daruri și anume dulciuri, fructe, lumânări și sticle cu vin.

La începutul perioadei medivale, chiar dacă saturnaliile erau de mult uitate și popoarele Europei creștinate, obiceiul de a oferi daruri nu s-a uitat. Se spune că în mai multe regiuni din Franța și Italia, călugării sau călugărițele ofereau mici daruri și hrană copiilor nevoiași de ziua Sf. Nicolae,pe 6 decembrie.

Tradiția creștină și darurile pentru copii

Cadourile de Crăciun au devenit cu adevărat o tradiție creștină abia pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Și abia din anii 1820 au început să apară în ziare reclame prin care cumpărătorii erau îndemnați să cumpere cadouri de Moș Crăciun.

Darurile ne amintesc de gestul magilor care au adus la nașterea pruncului Iisus cele mai de preț lucruri din vremurile lor: aur, tămâie și smirnă. Legenda darurilor aduse de magi se contopește și cu legenda Sf. Nicolae, despre care tradiția creștină spune că este ocrotitorul copiilor.

Sf. Nicolae, fost episcop creștin, a salvat de la o viață foarte grea trei fete care nu aveau zestre pentru a se mărita. El le-a pus, pe ascuns, la ușă, câte o pungă cu bani, iar tatăl lor a reușit să le încropească o dotă și să le mărite.

De atunci, copiii primesc de Moș Nicolae tot felul de cadouri, în special dulciuri și fructe, iar obiceiul este din ce în ce mai răspândit în lume.  

Ce mesaje poartă cu ele cadourile de Crăciun

Dincolo de pretențiile copiilor de a primi cele mai noi și mai scumpe jucării, dincolo de profitul pe care le generează și de reclamele pe care le fac, darurile de Crăciun poartă cu ele magia sărbătorilor.

Cadourile pe care le pregătim pe ascuns pentru familie și pentru prieteni sunt încărcate de iubire și generozitate. Fiecare dar trebuie ales cu suflet și pus sub brad cu gândurile cele mai senine și bune.

Cadourile transmit dragostea ta, atenția și grija față de cei pe care îi iubești, ele transmit bucurie, optimism și încredere. Toată lumea trebuie să primească daruri de Crăciun, oricât ar fi de modeste.