Farmecele de dragoste au împletit întotdeauna magia albă cu magia neagră. Când vrei să furi inima și mințile unui bărbat, nu poți să nu ceri și ajutorul unei vrăjitoare. Vraja de dragoste nu are nici farmec și nici putere dacă nu e însoțită de un descântec din repertoriul magiei interzise.

La vraja de dragoste apelau fetele tinere mai puțin frumoase, mai sărăcuțe sau cu mai puțin noroc. Când nu le cerea nimeni de acasă, când anii treceau și rămâneau nemăritate, singura lor speranță era magia. Numai așa credeau că pot ajunge la inima unui bărbat, chiar dacă era o cale necinstită.

Dar la magia cu oala de lut apelau și tinerele neveste când bărbații lor își neglijau îndatoririle de soț. Vraja cu ulcica alunga relele de casă, alunga necazurile dintre soți și aducea dragostea în calea bărbatului care o luase pe o cale greșită.

Vraja de dragoste și momentul prielnic

Înainte de a fi declarată de biserică sărbătoarea Sfântului Andrei, ultima noapte din noiembrie era considerată în popor o noapte magică, în care spiritele din alte lumi pot ajunge pe pământ. În vechime, era numită Ziua Lupului, iar în ajunul acestei zile, noaptea se desfăceau pământurile și cerul și ieșeau în lume strigoii, moroii, nălucile și spiritele rătăcitoare.

Vrăjitoarele și descântătoarele știau că, în noaptea aceasta, toate vrăjile și magiile lor vor prinde putere și au cei mai mari sorți de izbândă. De aceea, le învățau pe femeie să pună ulcica sau să facă singure vrăji cu oalele de lut pentru a-și găsi dragostea. În restul anului, vraja de dragoste cu oala de lut se mai putea face în nopțile de sâmbătă, când era Luna nouă și cerul era întunecat, astfel că ocaziile erau destul de rare.

Cum se făceau farmecele de iubit cu oala

Când o femeie vrea să câștige inima bărbatului iubit, trebuie înainte de toate să aibă ceva de la el, un obiect personal sau câteva fire de păr. Ea folosea o oală nouă de lut, în care punea obiectul respectiv și mergea la vrăjitoare. Aceasta punea înăuntru tăciuni fierbinți și alte ingrediente secrete, rostea diverse descântece și stingea tăciunii.

Apoi femeia trebuia să îngroape oala într-un loc secret, iar legământul acesta tăcut cu pământul îi aducea inima bărbatului dorit. Dacă cineva descoperea locul și găsea oala, vraja se destrăma și dragostea putea fi pierdută.

Un descântec mai simplu cu oala de lut

Femeile de la țară mai știau însă o altă vraja de dragoste pe care o făceau acasă, în mare secret, în noaptea dinaintea sărbătorii Sf. Andrei. Ele foloseau tot o oală de lut, întoarsă cu gura în jos pe care puneau fie un capăt de lumânare de la Paști, fie un tăciune aprins.

Încet, cu mișcări atente, învârteau oala în sensul acelor de ceasornic și rosteau un descântec simplu: ”Cum învârt oala,/ Așa să se întoarcă ochii lui,/ Și inima lui/ Și gândul lui la mine”. Rosteau acest descântec de trei ori și credeau cu tărie că magia le va aduce iubirea pe care și-o doreau.

foto: 123rf.com