Ezechiel a trăit pe vremea în care babilonienii au distrus Templul din Ierusalim (anul 587 înainte de Hristos) și se afla într-o tabără de refugiați, pe malurile râului Chebar când are o viziune cu totul ieșită din comun despre Dumnezeu.

În viziunea lui Ezechiel, nu apare figura paternă, severă și dominatoare a lui Iahve, așa cum l-au descris alți profeți. Preotul refugiat vede mai degrabă niște fiare, care apar în mijlocul unui nor de foc și fum care coboară din cer.

Cele patru fiare din viziunea lui Ezechiel, ființe sau mașinării?

Poate că viziunea lui nu a fost prea bine transmisă și înțeleasă, poate că unele texte au suferit modificări importante în timpul traducerilor, cert este că descrierea imaginilor stranii pe care le vede profetul este lipsită de logică.

El vorbește despre niște fiare, poate monștri, apoi despre niște structuri din metal. Nu se înțelege prea bine dacă erau un fel de ființe, chiar și fantastice, sau niște mașinării. Apoi revine asupra descrierii și spune că fiecare din cele patru fiare avea câte patru fețe: una umană, una de leu, una de taur și una de vultur.

Fiecare avea câte patru aripi, picioare și mâini. Iar la picioarele lor se pare că se aflau niște roți, grupate una într-alta, care se mișcau în sensuri diferite pe măsură ce înaintau.

Metal și roți, un posibil OZN

Sigur că adepții teoriilor despre extratereștrii ar spune că Ezechiel a fost martorul unor apariții de gradul 3. Fețele bisericești spun totuși că este o viziune trimisă de Domnul, poate niște serafimi sau arhangheli care veneau să sprijine poporului evreu într-un moment de răscruce din istoria lui.

Dincolo de capetele stranii, umane și animale, specifice multor viziuni mistice, ne reține atenția faptul că structurile pe care le-a văzut Ezechiel sunt din metal incandescent, răspândesc lumină și foc și o căldură mistuitoare.

Iar roțile care se îmbină una cu cealaltă și se rotesc în sens invers sunt unice în toată Biblia și ridică un mare semn de întrebare. Fie este vorba de o traducere greșită a textelor vechi din aramaică, fie profetul evreu a văzut un mecanism cu totul deosebit despre care mulți susțin că putea fi un OZN.

În cele din urmă, deasupra roților, profetul descrie ceva similar cu o platformă, probabil din sticlă deoarece o compară cu cel mai curat cristal. Când fiarele mergeau, sub această boltă se auzeau sunete metalice și stridente, poate niște sunete de motoare, ar spune adepții OZN-urilor.

Deasupra fiarelor, sub boltă, se vedea un chip de om înconjurată de o lumină incandescentă, cu toate nuanțele curcubeului. Ezechiel a crezut că aceasta este slava lui Dumnezeu și a îngenunchiat!