ADN-ul nostru poartă în el secretul tinereţii fără bătrâneţe. Suntem programaţi să îmbătrânim, iar mesajul este ascuns în genele noastre, care numără anii, dar numără şi bolile. Se pare că majoritatea afecţiunilor cronice care grăbesc sfârşitul vieţii, precum bolile de inimă, diabetul sau cancerul, sunt deja înscrise în cele 80.000 de gene pe care le are ADN-ul uman. Până acum, au fost studiate doar câteva sute, dar oamenii de ştiinţă sunt convinşi că, pe viitor, vom manipula genele să scăpăm de boli şi să descoperim secretul longevităţii.

 Tehnologia ne dă speranţe

Viteza incredibilă cu care avansează tehnologia va ajuta viitoarele generaţii să trăiască mai mult, să fie mai sănătoase şi mai active. Nanoboţii, roboţi în miniatură, vor repara sau vor înlocui organele bolnave chiar în interiorul organismului, injecţiile cu celule stem ne vor prelungi tinereţea sau vom trăi în corpuri artificiale, ferite de boală şi moarte. Toate acestea sunt iluzii deocamdată, dar nu imposibile. Două companii de vârf din domeniul anti-îmbătrânirii, “Compania” și LGT, au descoperit deja un mecanism minune prin care stimulează genele care susţin tinereţea organismului şi inhibă activitatea genelor care accelerează îmbătrânirea. Cercetătorii au numit sugestiv această inovaţie “Elixirul tinereţii” şi au brevetat câteva produse sub forma unor suplimente alimentare, premiate în 2010.

Cum ne prelungim tinereţea

– colesterolul bun

Suplimentele inovatoare, care ne păstrează tineri mai mult timp, vor fi totuşi prea scumpe pentru cei mai mulţi dintre noi. Oamenii de ştiinţă spun, însă, că există şi soluţii ieftine. Cercetările efectuate până acum asupra unor grupuri de centenari din America au dezvăluit un rezultat neaşteptat. Mai toţi pacienţii sănătoşi, cu vârste de peste 100 de ani, aveau în comun un nivel ridicat de colesterol bun şi un regim alimentar sărac în calorii.

alimentaţie sănătoasă şi sport

Am învăţat să trăim mai sănătos, iar acest lucru se vede. Speranţa de viaţă a crescut de la 50 de ani, acum trei, patru secole, la 75 de ani în prezent. În societăţile avansate, unde calitatea vieţii este ridicată, mulţi oameni ajung la 80 sau chiar la 90 de ani. Dar nimeni nu vrea să-şi prelungească bătrâneţea, ci să fie tânăr şi sănătos cât mai mult timp. Alimentele bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale esenţiale, precum şi sportul contribuie din plin la tinereţea trupului.

– cremele de protecţie solară

Pielea este prima care îmbătrâneşte şi ne trădează vârsta. Cercetătorii de la Institutul Medical din Queensland (Australia) ne sfătuiesc să folosim zilnic creme de plajă pe faţă, pe decolteu şi pe mâini, să ne ferim pielea de radiaţiile ultraviolete care o îmbătrânesc. Într-un studiu, efectuat pe 900 de voluntari, timp de patru ani, ei au observat că loţiunile de plajă încetinesc îmbătrânirea pielii cu 24% mai mult faţă de alte creme cosmetice. Combinaţia de zinc şi dioxid de titaniu din cremele de protecţie solară pare să fie cea mai eficientă.

Viaţa veşnică, un avantaj sau un pericol?

În teorie, viaţa veşnică poate să pară tentantă multora dintre noi. Dar consecinţele ar putea fi dezastruoase. Suntem deja peste 7 miliarde de oameni pe glob, din care un miliard şi jumătate abia au ce mânca. Lumea, aşa cum o ştim, economia, sistemul sanitar şi protecţia socială se bazează pe faptul că omul are o viaţă limitată. Planeta nu ar avea suficiente resurse pentru o populaţie care s-ar înmulţi continuu. Ştiinţa poate descoperi nemurirea, dar cine poate spune că va fi în avantajul speciei noastre? Viaţa veşnică nu va eradica sărăcia şi foametea, nu va face lumea mai bună, din contră, ar putea genera conflicte sociale şi războaie de o violenţă fără precedent. Biologul Andre Martins, specialist în evoluţia umană, ne atrage atenţia că tocmai îmbătrânirea şi moartea ne-a ajutat să evoluăm ca specie. De la o generaţie la alta, am reuşit să devenim mai rezistenţi, mai sănătoşi şi mai bine adaptaţi.

Dezumanizarea, o consecință periculoasă

Pentru cei mai mulţi oameni de ştiinţă, viaţa fără de moarte nu poate fi obţinută decât renunţând la trupul fragil şi trecător. Omul ar putea trăi veşnic dacă s-ar transforma în robot. Mogulul rus Dmitry Itskov se laudă deja că, în următorii 10 ani, va putea implanta creierul unui om în interiorul unei maşini inteligente. Protejat de un trup de metal, care poate fi îmbunătăţit periodic, omul nu se va mai teme de boli şi de moarte. Itskov visează mai departe să transfere mintea oamenilor în trupuri holografice… “astfel, vom putea merge prin pereţi, vom putea călători cu viteza luminii şi vom face multe alte lucruri care acum ni se par imposibile”. Teoriile lui pot fi puse în practică, dar cu ce preţ?