Primele relatări despre apariția acestui sunet bizar au fost semnalate în anii 1950. La acea vreme, sunetul se auzea doar noaptea, cu preponderență în interiorul locuințelor din zonele urbane. Persoanele care îl percepeau spuneau că seamănă cu un zgomot de frecvență joasă, ca un motor care merge în relanti în depărtare. Poate că sunetul nici nu ar fi fost băgat în seamă, dacă nu ar fi fost deosebit de supărător. Toate persoanele care îl aud se plâng că devine de-a dreptul dureros, ca o tortură care le macină nervos. În orașul britanic Leeds, unde zgomotul s-a auzit ani de-a rândul, sociologii au încercat să găsească o explicație. Din cercetările lor, a rezultat că zumzetul enervant a fost perceput de 2% din populația orașului, dar niciuna dintre persoanele afectate nu avea probleme cu auzul și nu suferea de vertij sau de afecțiuni ale urechii. Cert este că zgomotul exista și că provoca locuitorilor dureri de cap, insomnii, greață și sângerări nazale. A fost înregistrată inclusiv o sinucidere pusă pe seama acestui sunet misterios.

Fenomenul apare peste tot în lume

Tot în Anglia, sunetul enervant s-a auzit o perioadă lungă în Bristol, dar autoritățile au dat vina pe traficul auto și pe fabricile de la marginea orașului care funcționează fără oprire. El a fost perceput și în Canada, în regiunea Ontario, iar cercetătorii de la Universitatea Windsor au format o echipă specială pentru cercetarea cauzelor. În Bondi, o plajă din apropierea orașului Sidney, ”zgomotul înnebunește oamenii”, mulți dintre ei preferând să doarmă cu ventilatoarele pornite, ca să nu îl mai audă. Fenomenul ciudat și-a făcut apariția și în Mexic, în orășelul artistic Taos, unde vin adesea actori și scriitori pentru a se întâlni într-un spațiu neconvențional. Aparatură sofisticată de înregistrare a fost amplasată în casa persoanelor sensibile la acest zgomot, sunetele au fost înregistrate, dar cauza lor tot nu a fost găsită. În ultimii 20 de ani, relatările despre apariția zgomotelor stranii s-au înmulțit, majoritatea fiind tot în zonele urbane din diverse părți ale lumii.

Un sunet imposibil de explicat

Așa cum, uneori, pe cer apar lumini ciudate care nu vin nici de la fulgere, nici de la aparatele de zbor, așa pot apărea în mediul nostru obișnuit sunete pe care nu le înțelegem. Sociologii au ajuns la concluzia că fenomenul este real, iar cei care îl aud nu pot fi acuzați de isterie. În câteva cazuri, au fost depistate surse de natură electrică sau mecanică, precum țevile de apă sau de gaze sau instalațiile de încălzire din clădiri care funcționează sub presiune. Dar, după înlăturarea acestor surse de zgomot, oamenii au continuat să îl audă. Experții medicali susțin că există persoane cu un auz foarte fin, capabile să perceapă sunete de frecvență joasă pe care majoritatea dintre noi nu le poate auzi. Iar aceste sunete ar putea fi produse fie de mișcările seismice ale planetei, fie de dispozitivele de comunicație fără fir. Bineînțeles, au fost luate în calcul și cauze extraterestre, dar nimic nu este sigur. Singura soluție pentru cei care aud acest zgomot este să își instaleze în casă aparate cu sunete ”albe” care pot contracara zgomotele de frecvență joasă.

sursa foto: Foter.com