Înainte de a cădea într-un somn profund, conștiința noastră trece prin starea de hipnagogie, în care se întretaie diverse vise, halucinații, idei și tot felul de concepte creative. Este o perioadă de tranziție de la starea de veghe la cea de odihnă profundă, când creierul analizează, descompune și recompune o mulțime de idei și concepte pe care le-a acumulat de-a lungul zilei.

Unii artiști și cercetători au folosit această stare confuză pentru a genera noi idei creatoare, printre ei numărându-se Salvador Dali sau Thomas Edison. Psihologii susțin că această stare de tranziție este cu adevărat creativă și merită să captezi sau să reții cumva visele pe care le ai înainte de a adormi profund.

Dormio, un ajutor să-ți controlezi visele

Salvator Dali a folosit adesea ideile și visele pe care le avea în starea de hipnagogie pentru lucrările sale geniale. Pictorul adormea cu o bilă de oțel în palmă. Când începea somnul profund, mâna se relaxa și auzea cum obiectul respectiv cădea pe podea, astfel trezindu-l pe jumătate și aducându-l înapoi în lumea viselor creatoare.

Nu stii cine a fost Salvador Dali? Ai timp 5 minute?

Cercetătorii de la IMT au realizat un robot care face același lucru, dar la o scară mai profundă. O mănușă cu senzori este conectată la robotul respectiv, iar când aceasta simte că trupul s-a relaxat complet și începe somnul profund, emite sunete sau cuvinte care întorc subiectul în starea de hipnagogie.

Participanții la experimentul IMT au relatat că, adesea, creierul lor a inclus în vise cuvintele pe care le auzeau. Spre exemplu, dacă robotul spunea cuvinte precum ”furculiță” sau ”iepure”, mulți subiecți au visat acele obiecte.

Visele ne modelează creativitatea

Hipnagogia este o stare confuză, în care pierdem percepția de sine, pierdem noțiunile de timp și de spațiu, dar dezvoltăm idei uimitoare, uneori mult mai creative decât în starea de veghe. Pornind de la această teorie, robotul creat la IMT te-ar putea ajuta să-ți controlezi visele, să îl programezi să te întoarcă în lumea onirică atunci când ei nevoie de vise frumoase, să îți sugereze termeni pozitivi și optimiști care alungă coșmarurile și să te ajute în cele din urmă să te relaxezi mult mai bine în timpul somnului.

Cercetătorii speră că acest roboțel ar putea dezvolta creativitatea oricui îl folosește. ”Scopul acestui proiect este atât practic, cât și teoretic. Nu am nicio îndoială că hipnagogia poate fi folosită pentru a-ți dezvolta memoria, învățarea și creativitatea. După ce l-am folosit chiar eu însumi, m-am convins cât este de valoros și m-a inspirat să văd în profunzime lucruri despre mine însumi care altfel nu îmi erau accesibile”, a declarat Adam Horowitz, conducătorul proiectului.

sursa foto: Shutterstock