Cine a fost cu adevărat fiul lui Benjamin Franklin?

Franklin este unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite. A trăit între anii 1706 – 1790 și a avut unul dintre cele mai fascinante destine. Scriitor, om politic, om de știință, inventator, militar și activist, Franklin le-a încercat pe toate și a lăsat o amprentă puternică asupra Americii.

În anul 1730, spre mirarea tuturor, marele politician a recunoscut și a adoptat un fiu născut ilegitim. De altfel, era singurul său fiu, William. L-a crescut împreună cu soția sa legimită, dar cine a fost cu adevărat mama lui William nu s-a aflat niciodată. Iar Franklin a luat secretul cu el în mormânt.

Gurile rele spun că mama fiului său ar fi fost o prostituată, iar Benjamin a fost nevoit să își recunoască fiul pentru că soția lui i-a dăruit doar două fiice și își dorea un moștenitor.

Marele secret al maestrului Antonio Stradivari

Cine nu a auzit de Stradivarius și viorile lui care cântă Dumnezeiește? Este faimos în toată lumea, instrumentele muzicale pe care le-a creat au fost ocrotite și păstrate cu evlavie de iubitorii muzicii, dar nimeni nu știe nici acum secretul lor. Cum reușea lutierul italian să scoată acordurile acelea fără seamăn dintr-o bucată de lemn…

În atelierul din Cremona al maestrului italian au fost făurite 1.100 de instrumente, dintre care se mai păstrează azi aproximativ 500 de viori și 150 de alte obiecte muzicale. Multe viori au fost botezate cu nume proprii și au istorii inedite. Au fost analizate, studiate și întoarse pe toate părțile, de la esența lemnului, la lipiciul și lacurile pe care le folosea Stradivarius. Dar nici până azi nimeni nu a putut reproduce aceeași muzicalitate și aceleași sunete dumnezeești. Stradivarius  a luat secretul în mormânt și rămâne unul dintre puținele secrete fascinante ale istoriei.

Secrete fascinante din lumea botanicii

Copacii lui Axel Erlandson

Erlandson a fost un fermier suedez, emigrat în America, împătimit de copaci. A început ca un hobby să transforme trunchiurile copacilor tineri în diverse forme și obiecte precum spirale, scări, scaune, arcade, cuburi sau coșuri împletite. În câțiva ani, ferma lui a devenit un adevărat circ al copacilor și a început să atragă turiștii.

Au venit și specialiști să descopere tehnica pe care o folosea Erlandson, dar nimeni nu a reușit să îl tragă de limbă. Nici măcar copiii lui nu au aflat vreodată cum reușea tatăl lor să modeleze copacii, iar la vremea aceea era, poate, singurul din lume cu astfel de rezultate.

Când era întrebat cum face, Erlandson se mulțumea să spună doar: ”Vorbescu cu ei!” Copacii au fost marea lui iubire, a reușit să obțină și câștiguri frumoase, dar marele secret l-a luat cu el în mormânt.

sursa foto: Wikipedia