Masa este un simbol puternic în orice casă. Ea reprezintă unitatea familiei, prosperitatea, sănătatea, dar și împărtășirea bucatelor, a gândurilor, bucuriilor și necazurilor cu cei de alături.

Masa avea loc de cinste în casele românilor, în mijlocul bucătăriei și în mijlocul sufrageriei și multă vreme s-a păstrat această structură simbolică. Ar s-au păstrat și tradiții vechi despre masă care au rolul lor pentru sănătatea și ocrotirea familiei.

Cum se stă la masă. Vorbe de duh de demult!

Bărbatul stă întotdeauna la capul mesei pentru că el este stâlpul familiei și el pune pâinea pe masă.

Fetele tinere nu trebuie să stea dezpletite la masă, că nu se mai mărită. Era o vorbă care avea mai degrabă un sfat bun pentru curățenia și ordinea pe care fetele trebuie să le învețe încă din familie.

Nu se stă niciodată cu picioarele pe masă, pentru că este semn de sărăcie dacă îți bați joc de masa unde se pun bucatele.

Dacă îți cade o bucățică de pe masă, se dă imediat la animale sau se aruncă în vatră, că altfel o mănâncă dracul.

Nu este bine să îți legeni sau să îți bâțâi picioarele la masă, că așa îl legeni pe Aghiuță și îți face tot felul de șicane.

Era bine să închizi ușa când stai la masă, să închizi gura dușmanilor și să nu te mai bârfească.

Nu te așeza niciodată pe colțul mesei, că nu mai ai parte de dragoste și nuntă.

Tradiții vechi despre masă. Sarea, vinul, musafirii

Dacă verși sare pe masă, trebuie să râzi imediat, altfel te cerți cu celelalte persoane care sunt și ele la masă cu tine.

Dacă verși vin pe masă din nebăgare de seamă, este semn bun și aduce fericire.

Dacă pui mai multe tacâmuri pe masă, fără să îți dai seama, vin musafiri flămânzi.

Dacă venea cineva în vizită când stăteai la masă, era musai să îl inviți să se așeze și să mănânce cu tine, obicei sănătos pe care trebuie să îl respectăm și azi.

Dacă vreun băiat mânca la masă cu două linguri fără să îți dea seama, se zicea că urma să aibă două neveste.