Castelul Windsor nu trebuia să fie reședință regală

Acest castel a fost inițial o fortăreață puternică, ridicată de William Cuceritorul spre sfârșitul secolului al XI-lea. Rolul lui a fost unul strategic, de apărare a malurilor Tamisei și de a întări dominația normandă asupra Londrei. Un secol mai târziu, la 1110, Henry I a fost primul rege care a ales ca reședință acest castel.

Este cu adevărat foarte mare

Dacă Wikipedia scrie despre Castelul Windsor că este cea mai mare reședință regală din lume, nu exagerează. Este cu adevărat foarte mare! Are 1000 de săli și camere și 484.000 de metri pătrați. Este înconjurat de o grădină de peste 5 hectare. De asemenea este și cel mai vechi castel în continuu ocupat din lume, până acum fiind reședința unui număr de 39 de monarhi. Castelul mai are 300 de șeminee, 379 de ceasuri de perete, peste 150 de angajați și o colecție uriașă de tablouri și piese de artă.

Regina Elizabeta a II-a a dormit în pivnițele castelului

În timpul celui de al doilea război mondial, Castelul Windsor a fost pavăza cea mai sigură a familiei regale. Aici au fost trimise prințesele pentru a fi protejate, iar în timpul bombardamentelor au dormit în pivniță, deși era plină de gândaci, umezeală și fără nicio sursă de căldură.

Aici au fost ascunse o vreme bijuteriile coroanei

Tot în timpul războiului, în pivnițele de la Windsor, camuflate în cutii obișnuite învelite în ziare, au fost ascunse bijuteriile coroanei. Nu se știe clar dacă această informație este doar o poveste sau nu, cert este că pivnițele acestui castel mai ascund și azi o mulțime de secrete ale familiei regale pe care, poate, nici ei nu le mai cunosc bine.

Cea mai mare sală este capela

Suficient de largă să găzduiască 800 de scaune, cea mai mare sală din castel este Capela Sf. Gheorghe. Capela a fost construită de regele Eduard al III-lea, în secolul al XIV-lea și a fost continuată și în secolul următor, fiind tot mai mare și impunătoare. Aproape toate cuplurile regale și-au unit aici destinele, capela fiind un simbol al continuității și rezistenței familiei regale.

Și sală de nunți, și cimitir

În secolele trecute, era un obicei de a înmormânta capetele încoronate în capele. Astfel că azi Capela Sf. Gheorghe numără acum câteva morminte ale unor regi, regine și prințese din veacurile trecute, chiar dacă unii dintre ei au murit de morți violente, asasinați, otrăviți sau decapitați. Mormintele sunt peste tot în capelă, lângă altar, lângă strana corului sau într-o criptă care poate fi văzută și de vizitatori.

Castelul Windsor și fantomele lui

Orice castel care își respectă istoria trebuie să aibă câteva fantome la fel de respectabile. Cea mai cunoscută și îngrozitoare dintre ele este fantoma regelui Henric al VIII-lea, cel care și-a decapitat două dintre cele șase soții. Una dintre ele, Anne Boleyn, bântuie și ea neliniștită pe culoarele castelului, dar prin alte părți cât mai ferită de Henric despre care angajații spun că iese uneori, în nopțile cele mai întunecate, să strige cumplit după slugile care nu îl mai aud.

foto: 123rf.com