Persoanele creative văd lumea altfel

În 2017, cercetătorii britanici au conceput un test prin care au vrut să afle dacă există și alte resurse ale creativității umane, dincolo de emoțiile, trăirile și personalitatea fiecăruia. Voluntarii au fost rugați să se uite la două pătrate colorate în verde și roșu în același timp, pe cât posibil.

Tinerii mai creativi, de la cursurile de pictură și arte au spus că văd cele două culori, dar și nuanțele difuze dintre ele. Tinerii mai puțin creativi au trecut de la o culoare la alta, concentrându-se pe rând pe fiecare.

Se pare că oamenii creativi, pictorii, desenatorii, artiștii în general, văd lumea altfel, iar acest lucru este influențat și de capacitățile sporite ale ochilor lor, nu doar de modul în care percep lumea prin emoțiile și trăirile lor.

Bebelușii văd mult mai multe decât noi

Când bebelușii abia au împlinit 3 și 4 luni de viață, vederea lor se dezvoltă rapid și sunt capabili să observe absolut totul, tot felul de detalii pe care noi, adulții de multă vreme nu le mai băgăm în seamă.

Dar acest lucru este firesc, deoarece ei abia iau contact cu lumea din jurul lor și trebuie să învețe cât mai multe. Conform celor mai recente studii, începând din luna a cincea de viață, bebelușii încep și ei să treacă cu vederea mici detalii și ochii lor învață să se concentreze pe ceea ce este mai important și pe ceea ce aduce o informație vizuală nouă.

Copiii care văd la fel de bine în apă precum delfinii

În Thailanda, la Marea Andaman, pe coastă, trăiește o populație semi nomadă care depinde în întregime de mare pentru a supraviețui. Aici vei găsi cei mai buni cufundători din lume, care vânzează cu sulițele pe sub apă diverși pești și se scudundă la adâncimi pe care niciun marinar euopean nu l-ar suporta decât în costumul de scafandru.

Obișnuiți cu marea din primul an de viață, copiii Moken își dezvoltă capacitatea extraordinară de a vedea sub apă la fel de bine precum delfinii. Ei se scufundă cu ochii deschiși după pești și crustacee pe care le vânează pentru cină. Abilitățile extraordinare ale acestor oameni deveniți aproape amfibieni demonstrează că, în condiții speciale, ochii noștri se pot adapta inclusiv sub apă.

Ochii noștri văd mai mult decât percepe creierul

Ochii noștri văd aproape totul, mai ales atunci când avem vederea foarte bună și nu suferim de nicio afecțiune precum miopie sau prezbitism. Numeroase studii au demonstrat că ochii percep mult mai multe detalii și culori, decât interpretează creierul. În realitate, creierul culege informațiile cele mai importante, lăsând deoparte detaliile marginale. Dar ochii culeg aproape tot ce este în jurul nostru, chiar dacă nu avem nevoie de toate informațiile respective.

De multe ori se întâmplă să ne dăm seama mai târziu că am observat un anumit obiect, pe când treceam pe lângă el, doar că nu l-am băgat în seamă. Cu un mic efort de memorie, dacă revedem imaginile din momentul respectiv, ne vom aminti de acel obiect. Bineînțeles, există și cazuri în care, chiar dacă l-am văzut, obiectul nu apare în amintirile noastre, deoarece creierul nu l-a înregistrat, fiind perceput drept inutil.