I se mai spune Geamănul. Deoarece numele său, tradus vechea limbă aramaică înseamnă „geamăn”. Dar în calendarul ortodox, ziua pomenirii sale e marcată cu cruce neagră. Căci a fost chemat să-i fie ucenic lui Iisus Hristos în propovăduirea credinței creștine. Și atât de credincios I-a fost, încât a fost gata să moară pentru El, îndemnându-i și pe ceilalți Apostoli să facă la fel.

Sfântul Toma este făcător de minuni

La fel ca și ceilalți Apostoli, Toma a fost pescar în ținutul Galileei. Scrierile bisericești spun că, după Pogorârea Sfântului Duh, Toma a plecat să propovăduiască Evanghelia pe pământurile Indiei. Acolo, a ridicat biserici, a hirotonit preoți și a sfințit episcopi. A convertit la creștinism mulți credincioși, printre care și surorile Tertiana și Migdonia, soții de principi indieni păgâni. De aici i s-a și tras moartea de martir, ucis cu lăncile de soldați, pe 6 octombrie.

A lăsat în urma sa scrieri religioase extrem de importante, precum Apocalipsa după Toma și Evanghelia Copilăriei, în care e descrisă perioada controversată a copilăriei lui Iisus. Îi este dedicată și prima duminică după Paști, „Duminica Tomii”. E patronul spiritual al arhitecților, zidarilor și pietrarilor. Fragmente din moaștele sale făcătoare de minuni se află la Mânăstirea Sfântul Ioan Teologul din Insula Patmos, în Grecia, iar o altă parte în localitatea Ortona, în Italia.

Necredincios sau prea credincios?

Cu siguranță ai auzit adesea expresia „Toma necredinciosul”. Dar aceasta nu se referă la la lipsa de credință a sfântului, așa cum s-ar putea interpreta, ci mai degrabă de la neîncredere, mai cu seamă în viața fără Hristos. În ciuda devotamentului său față de Învățător, cărțile sfinte îl descriu pe Toma ca fiind cel care nu crede până nu vede cu propriii ochi adevărul. Iar asta din pricina pățaniei de după Înălțarea la Cer a Mântuitorului. După Înviere, El S-a arătat ucenicilor, iar Toma nu era printre ei.

Așa se face că, la aflarea veștii că Iisus li s-a înfățișat Apostolilor, după chinurile la care fusese supus, Toma a reacționat cu suspiciune. Nu putea crede că s-a petrecut așa ceva. Avea nevoie de o dovadă concretă: ,,Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.“ Și Iisus s-a arătat și a doua oară, după opt zile. Atunci l-a îndemnat pe Toma să-L privească cu atenție. În acel moment, Apostolul și-a mărturisit credința, numindu-L „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.

Sursa foto: wikimedia.org