Psihologii spun că în fiecare anotimp te simți altfel, gândești diferit și ai altă dispoziție, iar aceste schimbări lasă urme în timp asupra ființei noastre interioare! Diferențele mari dintre temperaturile caniculare și perioadele reci ale anului se imprimă asupra personalității noastre.

Suntem mai sensibili la căldură și umezeală!

Sociologul J.J.A. Denissen susținea, într-un studiu publicat în anul 2008, că temperaturile extreme și schimbarea anotimpurilor au mai degrabă o influență nedorită asupra noastră, decât una pozitivă. Nu se poate spune că este chiar o influență negativă, dar nici plăcută nu este. El susține că temperaturile caniculare acentuează nervozitatea, iritarea și depresia. Iar zilele întunecate de toamnă, cu multe ploi și vânt accentuează anxietatea și stările depresive la persoanele care au aceste probleme.

Latura agresivă, legată de temperaturile caniculare

Dr. Solomon Hsiang observa, după un studiu pe care l-a publicat în 2013, că temperaturile caniculare și ploile au tendința să accentueze latura agresivă a personalității noastre. Pe măsură ce temperaturile cresc vara, în nordul Americii, unde a fost efectuat studiul, cresc și violențele de stradă și cazurile de agresiune cu 14 procente.

Sociologul Marie Conolly confirmă și ea influența negativă pe care o au asupra noastră perioadele foarte calde și umede. Femeile care au participat la studiul ei în zilele ploioase de vară se arătau mai puțin satisfăcute de viață și mai iritate din cauza problemelor cotidiene, decât cele care răspundeau la întrebări într-o zi senină, cu temperaturi plăcute.  

Tipuri de personalitate influențate de anotimpuri

Folosind mai multe studii la care au participat tineri olandezi, psihologul Theo Klimstra a delimitat tipurile de personalitate afectate de condițiile meteo. Este posibil ca situația să fie puțin diferită în alte zone ale globului, dar rezultatele la care a ajuns Klimstra demonstrează că preferințele noastre față de vreme și anotimpuri au un impact clar asupra personalității.

  1. Cei care iubesc vara (17%) – persoane mai fericite, mai relaxate, mai curajoase și mai puțin nervoase în zilele caniculare, dar mai nefericite și anxioase în zilele ploioase.
  2. Cei care urăsc vara (27%) – persoane mai puțin fericite, mai nervoase și mai îngrijorate în zilele în care temperaturile cresc foarte mult, dar mai relaxate și mai active în zilele înnorate sau reci.
  3. Cei care urăsc ploaia (9%) – persoane nervoase, dezorganizate și pline de griji în zilele ploioase, dar mult mai vesele și optimiste în zilele însorite.
  4. Cei care nu sunt afectați de schimbarea vremii (48%)