Acoperișul și turla în formă de săgeată a catedralei Notre Dame nu mai există azi. Un incediu de o noapte a distrus cel mai frumos simbol al acestei clădiri iconice, atât de iubită de parizieni.

Cu siguranță, catedrala va fi reconstruită și se vor face eforturi uriașe pentru a se păstra imaginea ei cunoscută în toată lumea.

Dar incendiul căruia tocmai i-a supraviețuit amintește de istoria ei tumultoasă și de tainele tulburătoare de la Notre Dame, de numeroasele situații în care catedrala a fost în pericol să fie distrusă pentru totdeauna.

Bijuterie arhitecturală și simbol istoric

Notre Dame este o bijuterie a stilului gotic, dar a fost renovată de mai multe ori și zidurile sumbre au fost străpunse pentru a lăsa să pătrundă mai multă lumină în sălile reci de piatră. Construcția ei a început pe locul unei foste catedrale romane, în anul 1163, sub Papa Alexandru al III-lea.

În scurt timp, s-a dovedit prea mică pentru populația în creștere a Parisului, și s-a refăcut planul construcției, ajungându-se la o lungime de 153 de metri. Cu timpul, construcția gotică a început să fie transformată, să fie modernizată, modificată în spiritul Renașterii și al Luminilor. Unii arhitecți au camuflat o parte din stâlpi, alții au modificat liniile baroce, vitraliile colorate au fost schimbate cu sticlă transparentă să intre mai multă lumină.

După Revoluție, catedrala a fost jefuită, profanată, naționalizată, și a pierdut statuile și obiectele de artă de o rară valoare. Statuile regilor au fost distruse, sacristia a fost distrusă complet și vitraliile sparte.

Abia din anul 1844, arhitectul Eugène Viollet-le-Duc reușește să o restaureze, lucrând 20 de ani pentru a reface cât mai bine liniile originale, arcadele, vitraliile, turlele și toate acele piese care reflectă stilurile din care catedrala a moștenit atât de multe.

Cu toate că a fost ținta armelor în cele două războaie mondiale, Notre Dame a rămas în picioare. Cu toate că a fost din nou jefuită, ea a păstrat o parte din mozaicurile și scenele religioase, precum și celebra orgă masivă, care a fost restaurată în 1990.

Tainele tulburătoare de la Notre Dame

O clădire cu o istorie atât de bogată și sumbră are secretele ei, dar pe unele dintre ele ghizii de azi le dezvăluiau turiștilor pasionați. Unul dintre aceste mici secrete este ascuns în scena biblică în care Regele Irod a ordonat uciderea pruncilor. În spatele figurii lui Irod, cine privește cu atenție va vedea chipul diavolului, ceea ce arată că toate acțiunile sale împotriva lui Iisus au fost sub comanda Necuratului.

Interesante sunt și personajele de la Poarta Sfintei Ana, care au pe cap căciuli țuguiate. La vremea la care se sculpta această intrare, evreii din Paris purtau astfel de căciuli. Poate că și comunitatea evreiască din capitala Franței a avut un rol în construcția ei, deși aparține unei religii diferite.

În turla neagră a catedralei se aflau 12 statui colorate în verde. Acestea îi reprezintă pe cei 12 apostoli, dar, în realitate, ei nu sunt decât 11, pentru că arhitectul Viollet-le-Duc l-a înlocuit pe Sf. Toma și și-a pus propriul chip.

Himerele și monștrii care păzesc zidurile catedralei

Era o adevărată modă în Evul Mediu să pui de pază la colțurile bisericilor capete de lei, de dragoni sau diverși monștri desprinși parcă din iad. Rolul lor era tocmai acela de a proteja locul sfânt de atacul forțelor malefice ale diavolului. Necuratul nu poate fi ținut la distanță decât cu ajutorul unor monștri ca el însuși.

De-a lungul secolelor, monștrii au constituit una dintre tainele tulburătoare de la Notre Dame și și-au făcut datoria. Ei au ținut zidurile în picioare chiar și în cele mai cumplite momente când Parisul era bombardat și atacat.

Se mai spune că statuile stranii de pe fațada catedralei ascund un mesaj tainic pe care, dacă l-am descifra, am afla cea mai puternică taină a alchimiei vechi: puterea de a transforma totul în aur.

Dar anul acesta, neglijența unor muncitori care lucrau la renovarea catedralei a provocat un incendiu care a făcut mai multe pagube decât orice altă urgie care s-a abătut până acum asupra ei.

Umbra cocoșatului la Notre Dame

Înainte de incendiu, în stânga sus, deasupra intrării monumentale, se putea vedea umbra unui personaj care a devenit aproape simbolic pentru catedrala Notre Dame, Cocoșatul lui Victor Hugo. Parizienii susțin că acesta nu a fost doar un simplu personaj, ci un om în carne și oase, un pietrar care a lucrat la construcția catedralei și care se născuse diform, dar avea o putere fizică ieșită din comun.

Nu se știe deocamdată dacă această piesă a putut fi salvată, dar autoritățile au dat asigurări că cele mai prețioase obiecte de artă și statui din interiorul catedralei au fost salvate, iar orga se pare că a rămas neatinsă de flăcări. Cu toate acestea, un fragment din Crucea Mântuitorului nu a fost găsit și nici cuiele care au fost și ele bătute în picioarele lui Iisus când a fost răstignit nu au putut fi recuperate după incendiu.

Turla iconică s-a pierdut și a ars aproape tot acoperișul, dar structura clădirii a rămas în picioare. Parizienii cred că reconstrucția va costa cel puțin 400 milioane de euro și, probabil, vor trece mulți ani până vom reuși să vizităm catedrala din nou.

foto: Shutterstock

Vezi şi Westminster Abbey din Londra – curiozități despre catedrala unde sunt încoronați regii britanici!