Sughițul are azi mai multe explicații medicale, fie legate de schimbarea bruscă de temperatură, fie de mâncarea picantă, fie de alți factori care irită diafragma care se contractă brusc. Dar cele mai multe superstiții despre sughiț au cu totul altă explicație.

Și pe la noi, și pe la multe alte popoare cum ar fi turcii, grecii, japonezii sau indienii se spune că sughiți atunci când cineva se gândește cu pizmă la tine sau când cineva te pomenește într-o conversație, fie că te vorbește de bine, fie de rău.

Este surprinzător cum un lucru atât de banal a adunat atât de multe superstiții și mai toate seamănă, deși ele au circulat în culturi diferite.

Superstiții despre sughiț. De ce se tem de el oamenii din popor

Un fenomen puțin înțeles până în prezent, sughițul a adunat tot felul de superstiții. Unele macabre, altele mai degrabă comice. Spre exemplu, în Japonia, se spune că, dacă sughiți într-una de 100 de ori vei muri.

Dar în mai toată lumea se crede că sughițul este declanșat de vorbele rele, de ura sau bârfele pe care ți le poartă cineva. Sughițul este astfel legat de gândurile rele ale celorlalte persoane, de energiile și vibrațiile negative pe care ele le pot transmite cuiva care nu se poate proteja.

Există și superstiții despre sughiț mai blânde, spre exemplu în Turcia sau India, unde se crede că acest mic fenomen anatomic îți aduce aminte de rudele pe care le-ai uitat, pentru că ele se gândesc la tine și îl declanșează.

Cum se tratează sughițul cu leacuri din bătrâni

La români, sughițul este ușor de combătut cu o sperietură bună sau cel puțin așa spune o vorbă și nu este chiar în vânt. O sperietură făcută în glumă, când nu te aștepți, te poate ajuta să scapi de sughiț în câteva secunde. La fel cred și indienii care spun și ei că este bine să sperii pe cineva când sughiță, nu doar pentru a scăpa de sughiț, ci și pentru a îndepărta energiile negative și relele trimise asupra lui.

Un alt remediu este apa rece, băută pe nerăsuflate, sau apă împreună cu o linguriță de miere.

Italienii scapă de sughiț făcând semnul crucii pe spatele persoanei respective, iar britanicii te sfătuiesc să îți ții respirația cât timp spui ”sughiț” de 9 ori în gând.

foto: 123rf.com