Cutremurele cu magnitudine mare se numără printre cele mai periculoase efecte pe care le poate avea Super Luna asupra pământului.

Luna plină pe care o admirăm în aceste zile a ajuns la perigeu, adică în cel mai apropiat punct față de Terra, în data de 14 noiembrie. Apropierea ei coincide cu o serie de cutremure puternice, de peste 5 grade pe scara Richter, care au avut loc în Noua Zeelandă, Filipine și Argentina. Influența Super Lunii va continua și în următoarele zile, până când se va îndepărta de Pământ, astfel că ne putem aștepta la noi evenimente dramatice.

Fenomenul de Super Lună are loc în fiecare an, dar în această toamnă satelitul nostru natural nu a mai fost atât de aproape de Terra de peste 70 de ani, din luna ianuarie 1948. În acel an, cel mai puternic cutremur de pe glob a avut loc chiar în luna ianuarie, a avut o magnitudine de 7.8 pe scara Richer și s-a petrecut în Filipine.

Legătura dintre cutremure și Super Lună rămâne un mister

Super Luna a coincis de fiecare dată cu apariția cutremurelor în serie

Super Luna a coincis de fiecare dată cu apariția cutremurelor în serie

Unii oameni de știință consideră că apropierea Lunii de Pământ nu are consecințe decât asupra oceanelor și mărilor. Dar există voci din mediul științific care susțin că Super Luna poate influența mișcarea tectonică și poate declanșa cutremure devastatoare.

Astrofizicianul Piers Corbyn este de părere că Pământul se zguduie sub influenţa Lunii, iar analiza lui pleacă de la fapte reale, care nu pot fi considerate doar simple coincidențe.

Deși, în fiecare lună, pe glob, au loc în medie 15 – 20 de cutremure mari, când Luna se apropie de perigeu, acestea se intensifică.

Spre exemplu, în anul 2013, în preajma zilei de 23 iunie, când Luna a ajuns la perigeu, s-au declanşat 20 de cutremure de peste 5 grade în zona fierbinte a globului, care au afectat Japonia, India şi Indonezia.

În anul următor, 2014, Super Luna care a avut loc pe data de 10 august a coincis cu o serie de cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în Japonia, Indonezia și Ecuador.

Anul acesta, după cutremurul din Noua Zeelandă de pe 13 noiembrie, care a avut 7,8 grade, au urmat peste 25 de replici puternice, de peste 5 grade.

Super Luna și efectele ei stranii asupra noastră

Chiar dacă legătura dintre Luna plină și cutremure este pusă sub semnul întrebării, studiile științifice legate de Super Lună au ajuns la concluzii uimitoare.

Diverse studii realizate în Japonia și Statele Unite ale Americii subliniază cert să Super Luna și efectele ei afectează în mod deosebit femeile. În cele două sau trei zile înainte ca Luna să ajungă la perigeu, se poate declanșa mai devreme menstruația, femeile dorm mai puțin și nu reușesc să se odihnească prea bine.

Tot Super Luna poate grăbi nașterile, după cum au constat medicii dintr-o maternitate japoneză. Ei au adunat nașterile naturale petrecute în preajma Super Lunii, din anul 1966 până în anul 2000, și au constatat că au venit pe lume cu 1.000 de bebeluși mai mulți decât în alte zile în care a fost doar lună plină.

sursa foto: 123rf.com