Aproape în toate culturile lumii există superstiții negative legate de sughiț.

Când sughiți se crede că te bârfește cineva sau că îți vrea răul, că ești grav bolnav sau chiar că vei fi în primejdie de moarte, cum spunea o vorbă populară printre japonezi.

Între timp, sughițul și efectele lui au fost studiate și s-a ajuns la concluzia că nu este nimic primejdios legat de el.

Cu toate acestea, există câteva aspecte stranii pe care oamenii de știință nu le pot explica încă.

Sughițul poate avea și cauze psihologice

Astăzi se știe că sughițul este cauzat de spasmele diafragmei, care se contractă din diverse cauze și determină pătrunderea bruscă a aerului în plămâni. Sughițul poate fi cauzat de anumite alimente, de frig sau de efort. Dar, în 20% din cazuri, sughițul este determinat de cauze psihologice, fiind de obicei vorba despre reacția fizică a organismului la… frică.

Alte cauze mai puțin cunoscute

Consumul de alcool, alimentele foarte condimentate, schimbarea bruscă de temperatură sau balonarea pot fi cauzele sughițului. Dacă acesta apare prea des și ține mai mult de 48 de ore trebuie să mergi la medic, deoarece ar putea fi simptomul unor probleme medicale mai grave.

Remediile tradiționale nu au niciun efect

În pofida sfaturile bune primite de la bunica, niciun remediu din bătrâni nu are efect în cazul sughițului. Dacă bei apă sau îți ții respirația câteva secunde nu te ajută să scapi de sughiț. Și nici dacă te sperie cineva din senin! Cum sughițul durează doar câteva secunde, se oprește de la sine și diafragma se relaxează.

Sughițul și cauzele lui. Ura nu este doar o superstiție

Deși remediile tradiționale nu prea au efect, există totuși o vorbă din bătrâni legată de sughiț care s-a adeverit. Cum stresul este una dintre cauzele dovedite, se pare că ura sau invidia altei persoane, care îți provoacă o stare profundă de iritare, poate determina sughițul. În Rusia se crede că, dacă ghicești numele acelei persoane imediat, scapi de sughiț. Oricum ar fi, sughițul trece în câteva secunde.

Curiozități neștiute despre sughiț

Bebelușii sughiță și ei în burtica mamei.

Pisicile și câinii și orice alte animale cu un sistem respirator complex pot sughița și ele.

Frecvența sughițului poate fi în medie de la 4 la 60 de sughițuri pe minut, ceea ce înseamnă că există persoane care pot sughița în fiecare secundă timp de un minut.

Copiii sughiță mai des decât adulții, iar bărbații, mai mult decât femeile.

Sughițul frecvent poate fi un indicator pentru apariția ulcerului, dar și pentru boli mai grave, inclusiv pentru cancer.

sursa foto: 123rf.com