La începutul anilor 1900, cotidianul ”New York Times” publica un articol despre un vraci chinez care găsise secretul longevității și număra peste 250 de ani. Poate că vârsta lui era exagerată și se datora unei erori din certificatul de naștere, dar principiile maestrului Li Ching Yuen merită cunoscute.

Maestrul Yuen credea cu tărie în puterea plantelor tămăduitoare și practica artele marțiale. El își învăța discipolii să-și păstreze echilibrul sufletesc și să se ferească de gândurile și sentimentele negative.

În concepția sa, lipsa principiilor morale duce la boli cronice, gelozia slăbește sistemul imunitar, ura declanșează infarctul sau atacul cerebral, iar răzbunarea provoacă boli de piele.

Tot din învățăturile maestrului chinez mai aflăm că persoanele agresive se pot îmbolnăvi de stomac, cele lacome ar putea suferi de tiroidă sau obezitate, iar cele pesimiste și apatice ar putea avea diabet și probleme de fertilitate.

Stresul și bolile secolului

În zilele noastre, sfaturile bătrânului chinez sunt confirmate de un număr tot mai mare de medici.

Iată câteva afecțiuni ale omului modern care sunt amplificate sau chiar generate de stresul cotidian.

Grijile materiale pot provoca insomnie și pierderea poftei de mâncare.

Anxietatea și nervozitatea amplifică problemele digestive și pot favoriza apariția ulcerului sau a sindromului de colon iritabil.

Dezamăgirile și frustrările pot fi sursa palpitațiilor, a migrenelor și a durerilor în piept.

Sentimentele de teamă sau chiar panică, trăite în mod repetat, pot declanșa probleme respiratorii, dureri musculare, crampe și probleme cu tensiunea arterială.

Frica declanșează în organism reacții chimice puternice, eliberează adrenalina și acetilcolina afectând sistemul nervos și principalele organe vitale. Astfel, apar tremurăturile, bufeurile, transpirațiile, iar, în timp, pot apărea disfuncții ale aparatului cardiovascular.

Pe de altă parte, multe boli ale secolului precum tulburările digestive, afecțiunile cardiace și chiar unele tipuri de cancer, se pot vindeca mai repede dacă pacientul face eforturi să alunge gândurile negre.

Sentimentul de încredere, voința de a trece peste toate obstacolele, speranța și liniștea sufletească sunt cruciale în procesul de vindecare.

sursa foto: 123rf.com