Strănutul ne protejează sănătatea și ajută căile respiratorii să elimine substanțele iritante, explică specialiștii. De la o banală răceală, la activitatea fizică intensă sau lumina puternică, de la praf, polen, alcool sau chiar fără niciun motiv, strănutul se declanșează din senin și ne ia pe nepregătite.

Știai că unele femei strănută puternic doar pentru că și-au smuls sprâncenele, iar unii bărbați pot avea această reacție după o partidă de amor? Ei bine, cauzele strănutului sunt atât de diverse, încât a fost multă vreme o sursă bună pentru povești și superstiții.

Strănutul avea o conotație negativă în vremurile vechi

Pe vremuri, oamenii credeau că inima se oprește când strănuți, de aceea s-a răspândit pe la noi urarea ”Să trăiești!” Unii credeau că strănutul este un semn că te pândește ceva rău, o boală grea sau chiar moartea și asociau uneori strănutul cu prezența invizibilă a unei vrăjitoare.

Cumva, oamenii intuiau că strănutul este strâns legat de sănătatea organismului și de sistemul lui de apărare, așa că s-a încetățenit destul de repede urarea ”Sănătate!” pe care o folosim și azi când cineva strănută.

Strănutul, asociat cu răul la englezi

Poveștile spun că au fost cazuri în care oamenii au murit subit când au strănutat puternic. Poate că au fost, într-adevăr, cazuri de atac de cord declanșat de un strănut, în cazul unor persoane care erau grav bolnave și aveau probleme mari cu inima.

Dar acestea pot fi doar povești. Însă englezii consideră că cine ”a scăpat cu bine de un strănut”, merită să fie binecuvântat, așa că îi urează ”God bless you!” sau ”Bless you!”

Și dacă tot ai scăpat cu viață, ai putea să sărbătorești, să petreci bine, de unde și urarea ”Faci chef!”

Poți să-ți pierzi sufletul când strănuți!

Sigur că azi ne face să zâmbim o astfel de superstiție, dar pe vremuri oamenii credeau că sufletul părăsește corpul când strănutăm. De aici vine și obiceiul de a duce imediat mâna la gură, pentru că sufletul iese odată cu respirația șuierătoare de după strănut.

Mult mai târziu, s-a demonstrat că gestul acesta are beneficiile lui, chiar dacă nu are nicio legătură cu sufletul și cu moartea. Prin strănut, putem răspândi în jurul nostru câteva sute de mii de microbi, majoritatea inofensivi. Dar printre ei pot fi și viruși sau bacterii periculoase pe care le dăm celorlalți.

Nu doar superstițiile, ci și bunul simț trebuie să ne amintească mereu să ducem o batistă la gură sau cel mult căușul palmei când strănutăm.

Strănutul și bârfele de prost gust

Credința populară conform căreia, dacă strănuți, înseamnă că cineva te bârfește pare să fie originară din Asia. Și noi avem această superstiție, dar este legată de sughiț. În Asia se mai spune că, dacă strănuți apăsat de câteva ori la rând, cine te bârfește, te vorbește de rău, te critică și îți face numele de ocară.

sursa foto: 123rf.com