Unul dintre cei mai bătrâni și curioși copaci din Italia este Stejarul Vrăjitoarelor din parcul Villa Carrara din San Martino in Cole, regiunea Toscana. Vârsta lui este estimată la 600 de ani, are crengi atât de bătrâne și gârbovite, încât au ajuns aproape complet acoperite de mușchi și nu au mai reușit să crească vertical.

Ritualuri și povești magice

Privit de la distanță, copacul pare deformat, nu are deloc silueta masivă și dreaptă a unui stejar. Crengile lui s-au dezvoltat aproape paralel cu solul, doar câteva dintre cele mai tinere ridicându-se spre cer.

Forma lui curioasă și vârsta respectabilă i-a determinat pe localnici să îl transforme într-un personaj de legendă. Iar cea mai cunoscută poveste este aceea că stejarul acesta masiv a fost cândva locul preferat de vrăjitoare, care se întâlneau aici pentru tot felul de ritualuri și vrăji. În timpul nopții, vrăjitoarele zburau în cerc deasupra stejarului, făcând crengile să se lase tot mai jos spre pământ.

Stejarul Vrăjitoarelor, preferat de Collodi

Cine nu a citit sau nu a văzut măcar o dată desenul animat al lui Pinocchio? Povestea este scrisă de autorul italian Carlo Lorenzini, Collodi, cum îi plăcea să semneze. Se pare că scriitorul iubea parcul Villa Carrara și mergea adesea în plimbări lungi, iar o parte din povestea lui Pinocchio este legată de Stejarul Vrăjitoarelor.

Impresionat de forma copacului și de poveștile sinistre care îl înconjurau, Collodi a folosit stejarul în scena dintre Pinocchio, Vulpe și Pisică. De acest copac îl leagă tâlharii pe micul băiețel din lemn, iar cea care îl salvează este Zâna Albastră. Datorită poveștii faimoase, localnicii îi spun acum mai des Stejarul lui Pinocchio, decât Stejarul Vrăjitoarelor.

Un copac cu adevărat impresionant

Nu doar forma stejarului este impresionantă, ci și dimensiunile sale. Copacul are 24 de metri înălțime, o circumferință a trunchiului de 4,5 metri și o circumferință a coroanei de 40 de metri.

Cele mai bătrâne și groase crengi au crescut aproape orizontal, în loc să se înalțe vertical. Din anul 2012, stejarul a devenit monument național, este ocrotit prin lege și apare ca punct de referință pe toate hărțile Italiei.

sursa foto: 123rf.com