Sferele misterioase au fost descoperite pe la începutul anilor 1920 – 1930, de către angajații unei companii agricole care căutau terenuri propice pentru cultivarea bananelor. La fiecare pas, prin jungla prin care nu mai călcase picior de om de secole întregi, răsăreau pietre perfect rotunde, unde ce câțiva centimetri, altele uriașe și grele de câteva tone. De altfel, cea mai mare descoperită până la ora actuală are 16 tone. Iar ceea ce este și mai straniu, este că au fost sculptate dintr-un material dur, o rocă pe care azi o prelucrăm cu mașinării robuste pentru a o folosi în construcții sau la pavaje. Granodioritul s-a format în adâncul scorței terestre și nu se găsește decât în zonele cu activitate seismică sau vulcanică intensă, adusă la suprafață de erupțiile de lavă.

Moștenire din spațiu

Institutul de Cercetări Antropologice din Costa Rica a inventariat deocamdată 300 de astfel de sfere. Cercetătorii le-au studiat în amănunțime, au transcris semnele stranii care sunt desenate pe suprafața lor, dar nu au putut oferi nicio explicație cu privire la scopul realizării lor. Unii consideră că au fost realizate de o civilizație antică avansată și au fost folosite drept puncte de reper. Alții susțin că sunt realizate de ființe extraterestre care ne-au vizitat planeta cu milioane de ani în urmă și au încercat să lase un semn al trecerii lor. Se mai crede că ar putea avea același rol ca pietrele de la Stonehenge, de a marca poziția unor constelații și mișcarea planetelor apropiate de Terra.

Sferele, o legătură cu alte universuri

sfere

Una dintre sferele de piatră de la Muzeul Național din Costa Rica (foto: Conner Lee/wikipedia.org)

Teoriile și supozițiile de tot felul abundă, cu atât mai mult cu cât datarea sferelor a fost imposibilă. Cu tehnologia de azi nu se poate afla când anume au fost făcute. Arheologul John Hoopes, care a petrecut ani de zile studiind pietrele din Costa Rica, spune că multe dintre cele mai mici au fost descoperite în zona unor cimitire. Se pare că cei care le-au făcut, precum și urmașii lor, le mutau în diverse locuri și la modificau mărimea în funcție de necesități. Unele au fost găsite aranjate în linii drepte sau curbe, altele în triunghiuri. Poate că marcau piste de aterizare pentru navele extraterestre sau portaluri prin care se putea călători în universuri îndepărtate. Poziția lor inițială nu se mai cunoaște, ceea ce face munca cercetătorilor și mai dificilă. Pe de altă parte, muncitorii care le-au descoperit și care curățau jungla cu buldozerele pentru a obține teren arabil, au spart o mulțime de sfere, sperând să găsească în interiorul lor cine știe de comori sau secrete.

Prea multe pentru a fi ignorate

Numărul mare a sferelor, de câteva sute, este și el un mister. Cum se poate presupune că au fost realizate într-o perioadă străveche, în care oamenii nu aveau unelte din fier, ele au fost probabil cioplite cu dalte și ciocane rudimentare din piatră, apoi finisate cu nisip. Ceea ce intrigă este faptul că cea mai apropiată carieră de granodiorit se află la 80 km de locul în care au fost descoperite sferele, deci blocurile masive de piatră nu au fost ușor de transportat. Pe de altă parte, terenul pe care se aflau este unul dificil, cu pante abrupte și văi, ceea ce îngreunează accesul. Ifigenia Quintanilia, unul dintre experții care au studiat sferele de piatră, a studiat petroglifele scrijelite pe suprafața celor mai mari și crede că acestea au o legătură cu poziția stelelor. Dar adevăratul lor scop este greu de imaginat, ele au rămas de zeci de ani la fel de misterioase ca piramidele sau ca statuile uriașe din Insula Paștelui.