Un tânăr din Marea Britanie a ajuns, în urmă cu câțiva ani la psiholog, susținând că are prea des senzația de deja-vu și simte că trăiește într-o buclă temporară. Aproape orice situație nouă sau sentimente noi din viața lui îi dau impresia că se repetă, că le-a mai trăit o dată. Aceste stări erau persistente și mult mai lungi decât în cazul altor oameni.

În general, senzația de deja-vu este vagă și nu durează mai mult decât câteva secunde. Cei mai mulți oameni au impresia că au mai văzut anumite lucruri, că au mai auzit anumite replici sau că au mai văzut anumite locuri, chiar dacă nu au mai călătorit acolo niciodată.

Uneori deja-vu se manifestă și față de o persoană, pe care în mod sigur nu ai mai cunoscut-o, dar ai senzația că o știi de undeva. Pur și simplu, ai sentimentul că o persoană îți este familiară, deși nu ai mai întâlnit-o în viața ta. Sunt senzații misterioase pe care nu le putem explica, decât dacă acceptăm că există și lucruri paranormale pe lumea asta.

Este stranie vârsta la care se manifestă senzația de deja-vu

Ceea ce se știe concret despre sentimentul de deja-vu este că apare, cel mai adesea, la adolescenți, între 15 și 19 ani. Poate apărea mai des și la vârsta adultă, de obicei între 35 și 40 de ani.

Specialiștii spun că este o reacție a creierului în fața unor întâmplări intense pe care nu le-am mai trăit, dar pe care încearcă să le ”explice” printr-o serie de sentimente familiare pentru a le accepta mai ușor. Vinovată ar putea fi și criza vârstei mijlocii, care începe să ne joace feste și induce amintiri false, încearcă să explice oamenii de știință.

Cum ne ajută ”amintirile din viitor”

Mulți psihologi denumesc fenomenul deja-vu prin sintagma ”amintiri din viitor”. Psihiatrul Alan Brown le explică prin faptul că stocăm amintiri ale unor discuții, obiecte sau persoane văzute în treacăt, cărora nu le-am acordat atenție, dar pe care creierul nostru le aduce la lumină ulterior și așa se naște senzația de deja-vu.

Brown subliniază că mesajele subliminale pe care creierul nostru le înregistrează, fără ca noi să le conștientizăm, ies la suprafață când întâlnim situații similare. Iar aceste mesaje ne pot fi de mare ajutor în situațiile critice. Spre exemplu, dacă vedem o persoană necunoscută, dar avem senzația  nedefinită că o cunoaștem și că reprezintă un pericol pentru noi, este bine să fim precauți. La fel se poate întâmpla dacă ajungem într-un loc necunoscut, dar avem totuși senzația că am mai trecut pe acolo și că nu este un loc sigur.

Conform omului de știință elvețian Arthur Funkhouser, senzația de deja-vu poate fi asociată cu visele premonitorii. Fragmentele din visele premonitorii pot apărea în stare lucidă, în mintea noastră, avertinzându-ne să ne ferim de anumite situații sau persoane. Funkhouser a efectuat un studiu cu ajutorul studenților de la Universitatea Oxford și a demonstrat că 13% dintre subiecți au avut, într-adevăr, vise premonitorii.

Cu toate acestea, psihologul olandez Herman Sno susține că senzația de deja-vu nu este altceva decât o reminiscență a unor imagini holografice create de creier, în stare latentă, care revin la suprafață când găsesc un corespondent în lumea reală. În acest caz, este o simplă scamatorie a creierului și nu trebuie decât să o ignorăm.

foto: Shutterstock