Sunt 12 ceasuri într-o zi și 12 luni într-un an, 12 zodii în zodiac și 12 apostoli care au răspândit învățătura lui Iisus.

Se întâmplă atât de des ca marile concepte religioase și filosofice să fie legate de numărul 12, încât acesta a căpătat semnificații misterioase profunde.

Semnificația numărului 12 în Biblie

Iisus Hristos a mers prima dată la templu la vârsta de 12 ani și a uimit preoții de acolo cu profunzimea gândirii lui.

Când a început să predice legea cea nouă, a chemat lângă sine 12 apostoli, care au pus bazele creștinismului după sacrificiul Mântuitorului.

De-a lungul vieții lui Iisus, numărul 12 mai apare de multe ori. El a vorbit evreilor despre cele 12 scaune pe care vor sta 12 judecători și vor judeca cele 12 seminții.

Când oamenii erau înfometați, Iisus s-a rugat pentru pâine și firimiturile care au rămas de la ospăț au umplut 12 coșuri, să le țină de foame mai târziu.

Tot numărul 12 apare și în pilda tămăduirii, când Iisus vindecă o femeie care sângera de 12 ani, în timp ce mergea spre casa unei tinere de 12 ani care era pe moarte.

Tot 12 reprezintă și momentele de pe Drumul Crucii, căci Iisus a căzut dub povara grea de 12 ori. Iar numărul Evangheliilor este tot 12, ele reprezentând stâlpii credinței.

Tainele numărului cu valențe divine

Se crede că 12 este suma celor 4 virtuți creștine: smerenia, cumpătarea, dreptatea și curajul.

Datorită legăturii lui strânse cu Biblia și cu începuturile creștinismului, dar și cu Apocalipsa, despre care se vorbește în cea de a 12-a carte, acest număr a căpătat în istorie o mulțime de semnificații mistice.

Și pentru matematicieni, semnificația numărului 12 este una specială.

Există foarte puține numere care se pot divide în atâtea subunități, precum 12.

El poate fi împărțit în jumătăți, sferturi, treimi, șesimi și doisprezecimi, ceea ce explică de ce a fost ales drept etalon al împărțirii timpului.

Multiplii lui 12 sunt folosiți pentru exprimarea timpului, dar și a spațiului.

Spre exemplu, cercul are 360 de grade, adică 3×12×10.

Ca atare, în pofida misterelor și puterilor sale străvechi, este un număr pozitiv, care sprijină și susține o mulțime de teorii universale. Nu întâmplător a fost atribuit puterii divine!

sursa foto: 123rf.com