Secretele levitației sunt foarte aproape să fie înțelese și controlate. Mii de ani, oamenii au încercat să înțeleagă acest fenomen miraculos pe care, se pare, îl stăpâneau doar ființele spirituale înzestrate cu forțe superioare omului de rând.

În Asia, în China și Tibet îndeosebi, șamanii și călugării cunoșteau secretele levitației și foloseau puterea meditației și a  gândurilor pentru a pluti în aer. În creștinism, levitația era considerată un miracol dăruit de Dumnezeu doar sfinților și credincioșilor de o puritate sufletească deosebită.

Fizicienii scoțieni de la Universitatea St. Andrews au demonstrat, totuși, că levitația nu are nimic în comun cu divinitatea și puterile paranormale.

Levitația, demonstrată științific 

Profesorii Ulf Leonhardt și Thomas Philbin sunt convinși că au făcut un pas uriaș în ceea ce privește fizica cuantică. Ei au descoperit un mecanism prin care două obiecte se resping și se îndepărtează unul de altul.

Datorită descoperirii lor, la un moment dat oamenii de știință vor putea controla forța de atracție dintre obiecte și vor suspenda în aer mașini, utilaje, clădiri și poate chiar ființe vii.

Profesorul Thomas Philbin este convins că oamenii vor cuceri la un moment dat secretele levitației și nu vor mai avea nevoie de mijloace de transport pentru a se deplasa pe distanțe scurte. Dar până acolo este drum lung!

Iluziile și mecanismele ingenioase de azi

Dincolo de experimentele din laborator, levitația este un subiect spectaculos care atrage mii de curioși. Și nu sunt puțini așa zișii magicieni moderni care demonstrează la orice colț de stradă că pot levita câteva minute doar prin puterea gândului.

În realitate, spectacolul lor este o simplă iluzie. Toți folosesc un mecanism ascuns care îi susține în aer, atât de bine camuflat că spectatorii fascinați de faptul în sine, nu îl observă. Brațe metalice, platforme invizibile din sticlă sau scripeți ingenioși reprezintă recuzita magicienilor care ar face orice pentru audiență.

Dar soluțiile lor ingenioase nu existau acum câteva secole în mănăstirile budiste și nici în corturile șamanilor indieni.

Secretele levitației cu secole în urmă

Brahmanii, yoghinii, fachirii, șamanii practicau levitația din cele mai vechi timpuri, fiind păstrătorii unor taine pe care nu le dezvăluie nici azi. Legendele spun că fondatorul budhismului Zen le-a transmis călugărilor shaolini secretul folosirii energiei interioare pentru a atinge starea de levitație. Despre marele Budha și despre mentorul său, Sammat, se spune că puteau levita ore întregi în starea de meditație profundă.

Secretele levitației, așa cum le știau ei, au rămas în trecut. Deocamdată, levitația nu poate fi obținută fără să fie folosite diverse surse de energie precum forța magnetică sau forța electrică, ceea ce presupune costuri ridicate. O invenție cu adevărat utilă care folosește levitația  sunt trenurile de mare viteză care rulează în Franța sau în Japonia și care folosesc energia magnetică.

sursa foto: 123rf.com