Dacă ajungi în Girona, nu pleca din oraș fără să vizitezi Grădina Îngerului. Uneori, vara poarta rămâne deschisă pentru turiști în zilele frumoase. O vei recunoaște ușor după statuia îngerului de la intrare, despre care localnicii spun că ar putea deține secretele Cabalei.

Pe hărțile turistice, este ușor de găsit drept Grădina Îngerului, dar localnicii îi spune mai degrabă Grădina Cabaliștilor sau Grădina Evreilor. În vremurile medievale, Girona a fost unul dintre cele mai importante centre ale evreilor cabaliști. Dar majoritatea evreilor a fost forțată să se convertească la creștinism, iar cei care nu s-au supus au fost trimiși în exil.

Azi, mai sunt puține edificii din acele vremuri, dar în Grădina Îngerului se mai găsesc pe alocuri plăcuțe cu nume de îngeri scrise și în catalană și în limba evreilor care practicau Cabala, iar unele plăcuțe au numele scrise invers.

Un loc desprins din Rai

Grădina Cabaliștilor este deosebit de îndrăgită de locuitorii Gironei. Ea are patru niveluri, dintre care trei terase adăpostite de ziduri masive care rezistă de secole întregi neschimbate. La umbra zidurilor înfloresc în fiecare an portocali și lămâi, trandafiri, levănțică și rodii și multe alte plante aromatice care umplu aerul cu parfumul lor deosebit.

Este un loc propice pentru meditație și reculegere, din care elementele specifice culturii ebraice au pierit, dar încă se mai păstrează unele urme.

Unul dintre ghizii orașului, Gerard Serrat, susține că în aceste locuri mirifice, în afara zidurilor cetății, se întâlneau pe vremuri evreii cabaliști pentru a participa la diverse ritualuri și practici esoterice. Plăcuțele de alamă cu nume de îngeri și statuia aurită a îngerului de la intrare fac o legătură cu secretele Cabalei.

Mulți turiști consideră că îngerul este, poate, Sf. Arhanghel Mihail, dar Serrat susține că este îngerul Metatron, patronul Cabalei.

Plăcuțele cu nume de îngeri

Plăcuțele de alamă ovală poartă nume de îngeri din Cabala

Plăcuțele de alamă ovală poartă nume de îngeri din Cabala

Încastrate în dalele de piatră care formează zidurile de protecție, multe dintre plăcuțe conțin nume ebraice de îngeri, iar unele dintre ele sunt scrise invers. Conform unei tradiții din Cabala, rostirea inversă a numelor îngerilor te ajuta să beneficiezi de sprijinul și de puterea lor nemărginită.

Vechii evrei credeau că pot fi obținute 72 de nume ale lui Dumnezeu prin schimbarea literelor între ele. Pe zidurile de la intrare se poate observa că au fost 27 de plăcuțe, unele dintre ele fiind însă furate în timp, dar urmele au rămas. Cu siguranță, ele au legătură cu magia numerelor și misterele numelor de îngeri din Cabala.

Nu este întâmplătoare nici dispunerea grădinii pe cele 4 niveluri, deoarece în Cabala se menționează că realitatea are patru lumi, plecând de la cea mai firavă vibrație a ființei, până la cea mai puternică. Conform principiilor acestei filosofii religioase, care este Cabala, prima lume este Emanația, cea de a doua este Creația, apoi Formarea și, în cele din urmă, Acțiunea.

Se pare că Grădina Îngerului din Girona reprezintă tocmai cele 4 lumi ale Cabalei, iar îngerul se află la intrarea celui de al doilea nivel, acolo unde Îngerul Metatron stă pe diagrama Copacului Vieții din Cabala.

O tradiție frumoasă, moștenită din secretele Cabalei

Localnicii spun că există ceva magic în această grădină și mulți vin aici când trec prin perioade mai grele ale vieții, deoarece liniștea din jur îi ajută.

Există și un obicei mistic de a merge în grădină pentru a afla răspuns la întrebările care te frământă. Întâi de toate, trebuie să te așezi pe o bancă la primul nivel, să te concentrezi asupra problemei tale și să cauți un răspuns acolo. Dacă nu primești niciun răspuns, mergi mai sus, la al doilea nivel al grădinii și așteaptă un semn sau o inspirație divină. Dacă nici aici nu primești niciun semn, mergi mai departe la al treilea nivel și apoi la al patrulea.

Se pare că nimeni nu pleacă de aici dezamăgit, spun localnicii, pentru că întotdeauna energiile misterioase ale grădinii îți oferă un indiciu sau un semn pentru răspunsul de care ai nevoie.

Pentru amatorii de natura si calatorii, nu rata cele mai frumoase gradini din lume si, daca ai timp, viziteaza cele mai colorate orase din lume. O sa ramai fascinat!

Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Spania!