Puterea ei de a transforma alimentele și de a curăța izvoarele și fântânile a format o legătură puternică între sare și magie. În toate culturile lumii, sarea apare adesea în legende și mituri, în ritualurile religioase, dar și în ritualurile magice întunecate. Era deopotrivă folosită pentru protecție, dar și pentru a invoca puteri supranaturale.

Sarea schimba apa, stingea focul și conserva hrana. Sarea topea gheața, vindeca răni și purifica pământul. Era deosebit de prețioasă, iar cine făcea greșeala să verse sare și să irosească un condiment atât de util, era aspru pedepsit și pus să rostească descântece de protecție. De aici vine și obiceiul pe care îl mai păstrăm azi de a vărsa puțină sare când vorbim de duhuri necurate.

Sarea, talisman împotriva relelor

Nu se vorbea în Antichitate despre viruși sau bacterii, dar vracii au descoperit destul de ușor că sarea poate fi folosită în anumite soluții pentru a curăța și dezinfecta pielea, iar unele boli de piele se vindecau cu aceste leacuri.

În Franța medievală, țăranii presărau sare adesea în pragul ușilor, și la ușa casei, și la ușa coșarului unde țineau animalele, să țină departe deochiul, relele și bolile. Acest obicei era văzut și pe la noi în satele Moldovei și ale Transilvaniei.

Sare se punea și în apa în care erau botezați copiii, în apa sfințită la biserică și care era adusă apoi acasă și păstrată la icoane. Sare se punea în găleata cu apă rece adusă de la fântână pentru folosul familiei. Și sare se punea și în apa tuturor dobitoacelor din curte. Sarea era astfel legată de apă, două elemente primordiale cu rol de protecție a sănătății și familiei, a casei și a sufletelor care trăiau pe lângă om.

Sare și magie în vechile ritualuri cu lumânări

Dacă sarea și apa aveau rol de protecție, sarea și focul erau folosite pentru a atrage puterile magice și pentru a îndeplini dorințele întunecate de dragoste.

Una dintre cele mai vechi vrăji albe, cu sare și lumânări, era folosită la ceas de taină pentru a afla dacă poți câștiga dragostea unui bărbat.

Îți trebuie o oglindă, un capăt de lumânare de la o cununie și sare grunjoasă, nerafinată. La miezul nopții, când este liniște în casă și întuneric, se aprinde lumânrea în fața oglinzii și te concentrezi asupra chipului bărbatului pe care îl dorești. După ce rostești în gând dorința pe care o ai, presară puțină sare deasupra lumânării și privește în oglindă.

Dacă vezi mici scântei, înseamnă că dorința ta are mari șanse să se împlinească. Dacă nu se tulbură cu nimic flacăra lumânării înseamnă că dragostea ta nu îl întoarce spre tine. Iar dacă flacăra se stinge, înseamnă că nu vă este sortit să fiți împreună.

sursa foto: 123rf.com