Cine are ocazia să viziteze această biserică masivă, construită în formă de octogon, rămâne fascinat de bogăția și minuțiozitatea mozaicurilor din interior.

Un miracol al arhitecturii religioase

În secolele V și VI după Hristos, Ravenna devenea un centru comercial și religios important al imperiului roman. Protejată în mod natural de mare și de terenurile mlăștinoase din jur, ea a fost aleasă drept capitală în timpul împăratului Honorius care ducea o luptă continuă cu triburile de barbari. La puțină vreme, Ravenna intră sub dominația împărăției din Constantinopol și orașul este fortificat și împodobit cu numeroase bazilici și baptiserii.

Dar bazilica San Vitale a fost concepută de la bun început să fie cea mai mare, cea mai impunătoare și bogată dintre toate. Exteriorul dur și colțuros, lipsit de culoare și ornamente contrastează puternic cu interiorul miraculos, plin de lumină, sclipire și culoare. Pereții sunt îmbrăcați în proporție de 90% cu mozaicuri din piese mici de sticlă care închipuie scene biblice, scene din viața împăraților romani, chipuri de sfinți și arhangheli, printre ornamente spectaculoase.

Totul pare desprins dintr-un univers serafic, în care sticla și lumina joacă rolul hotărâtor. Este imposibil să nu simți cum ți se înalță sufletul de atâta frumusețe! Iar pentru oamenii din acele timpuri, când cea mai mică icoană era o adevărată comoară, o bazilică decorată în întregime cu mozaicuri părea desprinsă din rai și stârnea sentimente copleșitoare.

Bazilica San Vitale, mozaicuri unicat în lume!

Privite de la intrare, toate scenele și decorurile de pe pereți par picturi făcute de același artist. Numai când te apropii, observi milioanele de pătrățele mici din sticlă colorată, foarte fine și atent realizate, folosite pentru a transforma clădirea în cel mai frumos lăcaș de rugăciune din Ravenna.

Absida și altarul sunt decorate cu mozaicul impresionant al lui Iisus cu cei patru evangheliști, Luca, Marcu, Ioan și Matei. Hristos, îmbrăcat în mantie de purpură și însoțit de îngeri, veghează biserica din centru, fiind înfățișat pe o sferă albastră care închipuie Raiul.

Impresionante sunt și mozaicurile în care sunt înfățișați împăratul Iustinian și împărăteasa sa Teodora. Cei doi sunt reprezentați în aceeași mărime și calibru precum îngerii și apostolii lui Hristos.

Elementele decorative, simbolurile biblice și ornamentele spectaculoase fac din această biserică o adevărată comoară a lumii creștine. Impresionante sunt plăcuțele miniaturale din sticlă, în mijlocul cărora se află foițe de aur. Ele au fost încastrate în zidăria umedă înclinate în diverse unghiuri pentru a arunca sclipiri în interiorul bisericii, din orice unghi ai privi mozaicurile.

foto: Shutterstock