În toate culturile lumii, din cele mai vechi timpuri, oamenii au imaginat diverse ritualuri și credințe pentru a atrage ploaia în lunile secetoase. De la slujbele creștine și invocarea unor sfinți precum Ilie, din calendarul ortodox, sau Medard, din calendarul francezilor catolici, oamenii au crezut că invocarea voinței divine îi va ajuta să treacă peste lunile cumplite de secetă.

Paparuda la începutul anilor 1900

Paparuda la începutul anilor 1900

Șamanii indieni recurgeau la ritualuri complicate, incantații și obiecte magice pentru a chema ploaia. În China antică, se credea că dragonii sunt stăpânii apelor și ai norilor și făpturile magice înseztrate cu darul de a răspândi ploaia. Pentru a-i îmbuna, oamenii plecau în procesiune spre un loc înalt, cât mai aproape de cer, purtând capete de dragoni și murmurând incantații magice.

Prima ploaie artificială din lume, în România

Știința a demontat în epoca modernă toate credințele magice despre ploaie. Astăzi, știm cum se formează norii și cum începe ploaia și putem ”manipula” cerul să plouă la comandă, doar că tehnologia este foarte scumpă. Ploaia poate fi provocată în mod artificial prin ”însămânțarea” norilor cu cristale de iodură de argint sau cu particule fine de gheață carbonică.

Noi, românii, ne putem mândri că un savant din București a fost primul din lume care a provocat ploaia, prin metode științifice, în anul 1931. Fizicianul Ștefania Mărăcineanu, primul om de știință care a descoperit radioactivitatea artificială, a reușit să aducă ploaia în Bărăgan cu ajutorul unor săruri radioactive.

Un fulger i-a dat abilitatea de a chema ploaia

Soluțiile științifice au înlocuit ritualurile magice care aduc ploaia, dar cerul și-a păstrat magia pentru cei care văd dincolo de fenomenele fizice și meteorologice. Surprinzătoare este povestea unui țăran simplu din Ucraina care era recunoscut, în urmă cu aproximativ 30 de ani, pentru capacitatea lui uimitoare de a chema ploile.

Vladimir Gorbatiuk susține că, în timpul unei furtuni, în vara anului 1980, a fost fulgerat și de atunci a căpătat abilități paranormale. Fulgerul a trecut prin corpul său și s-a scurs în pământ fără să-i provoace răni sau arsuri. Imediat după aceea, a simțit că prinde puteri nebănuite, deși era istovit de la munca grea a câmpului. A dormit câteva ore bune, iar când s-a trezit totul părea absolut normal.

Puterile lui deosebite aveau să se manifeste abia peste câteva luni când, dezamăgit că seceta îi distruge munca și culturile, s-a rugat cu tot sufletul să vină o ploaie izbăvitoare. În acel moment, mintea i s-a încețoșat, a simțit cum îl cuprinde un sentiment de neputință și a adormit obosit. Peste câteva ore, când s-a trezit, afară ploua mult și bine, iar pământul mustea de apă.

Gândurile puternice aduc ploaia

Vladimir a avut o bănuială că el a chemat ploaia și a încercat să repete experiența. A mers pe câmp, departe din calea consătenilor săi, și s-a rugat cu tot sufletul să vină nori și să plouă. În câteva ore, dorința i s-a împlinit, dar el se simțea atât de sfârșit, că nu a fost în stare să ajungă acasă pe propriile lui picioare.

Vestea despre puterile bătrânului Vladimir s-a răspândit și oamenii îl chemau să le aducă ploaia când soarele pârjolea pământul. Abilitățile lui se pare că au fost cercetate și de un grup de meteorologi, iar presa din Ucraina a scris adesea despre faptele lui stranii. Cu toate acestea, de fiecare dată când aducea ploaia, Vladimir se simțea tot mai slab și mai vlăguit, astfel că, spre sfârșitul vieții lui, și-a mai folosit puterile doar în cazurile extreme.

sursa foto: 123rf.com/wikipedia

Poate te intereseaza sa afli si: Cum se formeaza curcubeul

Află și care este circuitul apei in natura