Persoanele cu Rh negativ reprezintă doar 15% din populația lumii, iar cele mai multe se află în Europa, și anume în Țara Bascilor din Spania, în sudul Franței și în Israel. Printre americani și africani sau printre rasele galbene, se găsesc foarte puțini indivizi cu acest într-un procent de până 1%. Și ciudățeniile nu se opresc aici…

Genetica și sângele cu Rh negativ

Rh-ul pozitiv sau negativ este dat de prezența sau absența unei structuri de antigene specifice pe suprafața celulelor de sânge numite eritrocite. Dintre aceste antigene, cel mai important este antigenul D, iar persoanele care nu îl au se consideră că au Rh negativ.

Este important de știut că persoanele cu Rh negativ pot dona sânge oricui, dar femeile care au Rh negativ trebuie să primească doar sânge cu același tip de Rh. De asemenea, este important pentru orice femeie să știe că, dacă are Rh negativ, la prima sarcină probabil nu vor apărea probleme, dar la a doua sarcină fătul va fi profund afectat și se pot declanșa afecțiuni grave. Această problemă, însă, este rezolvată azi prin medicație specifică, dacă este cunoscută situația gravidei.

Pornind de la acest fapt, amatorii de paranormal au emis câteva teorii conform cărora sângele cu acest Rh ar putea fi de origine extraterestră și nu poate fi compatibil cu sângele cu Rh pozitiv. Cercetătorii au demontat o parte din acest mit, susținând cu persoanele cu Rh negativ pot dona sânge fără restricții, dar tot nu pot explica de ce fătul este atacat în burta mamei, dacă are Rh negativ.

Trăsături deosebite în funcție de Rh

Câteva studii mai mult sau mai puțin concludente au arătat că persoanele cu Rh negativ au și trăsături fizice deosebite. Ele ar avea părul șaten roșcat, pielea mai sensibilă la soare și puternic pigmentată și ochii verzi sau albaștri.

Poate că aceste trăsături sunt discutabile. Dar cercetătorii au descoperit cu certitudine că aceste persoane sunt mult mai rezistente la atacul paraziților precum Toxoplasma gondii și suferă mult mai rar de malarie sau de anemie. Cauza acestor beneficii nu este elucidată. Probabil lipsa antigenelor specifice sângelui cu Rh pozitiv a declanșat o mutație genetică pentru a proteja persoanele cu Rh negativ de pericole.

În schimb, aceste persoane nu pot fi clonate. Motiv pentru amatorii de senzațional să creadă că ar putea fi urmașii îngerilor căzuți despre care însăși Biblia spune că s-au înmulțit cu fiicele oamenilor și au dat naștere unei rase speciale de uriași.

Sursa foto: 123rf.com