Multe dintre regulile de etichetă pe care le folosim azi au fost create în epoca victoriană (1837 -1901). Din fericire, cele mai stranii și absurde dintre ele au fost în cele din urmă abandonate. Femeile din epoca victoriană aveau o mulțime de restricții care, nu doar că sfidau logica, dar le puneau și sănătatea în pericol.

Nu se purta și nu se vorbea despre lenjeria intimă

Femeile nu vorbeau nici măcar între ele despre lenjeria intimă, care consta de fapt într-un soi de pantalonași cu tot felul de dantele, despicați între picioare. Se considera că simpla mențiune a acestor mici articole de îmbrăcăminte ar putea da naștere la gânduri frivole, așa că mamele aveau mare grijă ca fiicele lor să nu vorbească despre ele.

Băile calde, un adevărat pericol pentru castitatea femeilor

Britanicii se considerau foarte evoluați în epoca victoriană, dar cumva la intrase în cap că băile calde le pun sănătatea în pericol, fac febră, răcesc, ba chiar se îmbolnăvesc de bine știe ce friguri și afecțiuni mentale. Femeile, mai ales, nu aveau voie să facă baie în apă caldă, să nu trezească cine știe ce dorințe ascunse. Ele se spălau cu apă rece și oțet, folosind bureți sau cârpe, fiecare după posibilități.

Activitatea fizică pentru femei era de neconceput

Femeile din epoca victoriană nu erau lăsate sub nicio formă să facă mișcare. Nu aveau voie să alerge sau să facă gimnastică, nu puteau decât să se plimbe elegant prin parcuri. Principala motivație era că trupul unei femei trebuie să fie pregătit pentru a naște copii, deci nu avea voie să își pună în pericol sănătatea sau fertilitatea prin sport. Cu toate acestea, o astfel de regulă se aplica doar femeilor din clasele de sus, deoarece femeile de rând munceau pe rupte în fabrici, la ferme, în mine și în propriile gospodării.

Femeile din epoca victoriană nu aveau voie nici pe bicicletă

La începutul erei bicicletelor, femeile nici măcar nu visau să se urce pe așa ceva. Doctorii le interziceau cu desăvârșire… să nu le stimuleze apetitul sexual, iar bunicile criticau să nu li se vadă picioarele.

Dar societatea a avansat rapid, a apărut un fel de fuste scurte care se purtau cu șalvari, iar oamenii mai destupați la minte le-au încurajat pe femei să folosească bicicletele. În câțiva ani, au apărut și primele articole despre beneficiile bicicletelor pentru sănătate, așa că bunicile conservatoare nu se mai puteau opune.

Nimeni nu își căra singur cumpărăturile

Bineînțeles, este vorba de femeile din epoca victoriană care aparțineau familiilor nobile. O lady nu putea să ducă decât un buchet de flori, zgarda unui cățeluș sau cel mult un pachețel mic, probabil cu parfumul preferat. Nici femeile, nici bărbații de condiție nu aveau voie să își care propriile cumpărături. Că doar nu plăteau servitorii degeaba…

sursa foto: Shutterstock, clipartimage.com