În orice casă trebuie să fie azi o oglindă și nu doar din cochetărie, pentru că este utilă în multe situații. Dar, dincolo de utilitate, oglinda și-a păstrat un farmec plin de mister. Puterea magică a oglinzilor nu se va pierde niciodată.

Nu-i așa că te face întotdeauna să zâmbești, să fii mai relaxată și mai încrezătoare în tine când te uiți în oglindă? Ei bine, oglinda pare să răspândească o lumină și o energie benefică în orice casă, dacă este pusă la locul potrivit, ar spune adepții feng shui.

Magia neagră din oglindă

În societățile primitive, oamenii se temeau că luciul misterios al oglinzilor le poate fura sufletul. Era de-a dreptul magică puterea oglinzii de a le arăta propriul chip și de a capta imaginea celorlalte lucruri din jurul lor. Cu atât mai stranie era puterea aceasta, cu cât primele oglinzi din istorie se pare că au fost negre.

Ele erau făcute din bucăți de obsidian, o rocă vulcanică neagră ca smoala, care devenea lucioasă dacă era șlefuită cu piatră și nisip. Astfel de oglinzi au fost descoperite în Turcia și cele mai vechi dintre ele datează de peste 7.000 de ani.

Cu siguranță, erau rare, erau deținute doar de șamani sau lideri cu puteri magice și erau folosite în diverse ritualuri cu scopul de a-și înspăimânta supușii. Multă vreme, oglinzile negre au fost obiecte de temut, capabile să răspândească blesteme, farmece necurate și boli grele.

Oglinzile din sticlă și superstițiile noi

A fost nevoie să treacă multe secole până la apariția oglinzilor din sticlă. După obsidian, a venit rândul argintului să sporească magia acestor obiecte de temut. Prin secolul al XII, sticlarii din Murano au inventat oglinzile moderne, folosind sticla și un strat subțire de argint. Erau produse de lux, pe care numai nobilimea și le permitea, iar secretul fabricării lor era păzit cu viața.

Niciun meșter sticlar și niciun ucenic nu avea curajul să vorbească despre fabricarea oglinzilor, pentru că îl aștepta pedeapsa capitală. Drept urmare, Veneția a deținut monopolul absolut asupra fabricării oglinzilor timp de cinci secole.

Era firesc ca un obiect atât de prețios și de râvnit să adune noi legende și superstiții. Chiar dacă europenii lăsau în urmă vremurile întunecate ale Evului Mediu, oamenii se temeau în continuare de oglinzi și mai ales se temeau că le pot fura sufletul.

La multe popoare europene exista obiceiul de a acoperi imediat oglinzile din casă când murea un membru al familiei. Se temeau că sufletul decedatului ar putea rămâne prins în luciul oglinzii și nu va putea pleca spre odihna veșnică. Și la români, în mediul rural, această superstiție a rămas în vigoare, dar face parte mai degrabă dintr-un ritual al înmormântării, pentru că nimeni nu mai crede azi în puterea magică a oglinzilor.

Tot în oglindă se putea ghici viitorul, iar fetele din ziua de azi mai păstrează obiceiul de a se pieptăna la miezul nopții în fața unei oglinzi, de Sânziene sau de Sfântul Andrei, pentru a-și vedea ursitul.

Puterea magică a oglinzilor este azi binefăcătoare

Dacă în Europa medievală, oglinzile erau mai degrabă lucrul Necuratului, în Orient, ele au căpătat alte semnificații, pozitive. La chinezi, oglinda era simbolul înțelepciunii și al cunoașterii. Iar la japonezi, oglinda era un simbol al purității sufletului și al frumuseții interioare.

Oglinzile mici, pe care femeile din China le purtau cu ele peste tot, aveau darul să le protejeze de spiritele rele și să le apere căsnicia și familia. Tot la popoarele orientale, oglinda era un portal care permitea sufletului sau gândurilor să călătorească dincolo de lumea fizică.

Prin oglindă se amplificau puterile telepatice și se credea că poți transmite mesaje către cei aflați departe sau chiar către persoanele dragi care au părăsit lumea.

La indieni, oglinda era un fel de telescop magic prin care puteau urmări o altă persoană de la distanță, idee care a fost adesea preluată în filmele de la Hollywood și a contribuit la mitul vrăjilor legate de aceste obiecte.

Ce fel de oglinzi e bine să ai în casă

Nu este casă fără oglindă în zilele noastre, iar cele mai multe sunt puse în hol și în baie din motive pur practice. De asemenea, cele mai multe oglinzi sunt pătrate sau dreptunghiulare, dar tradiția spune că acestea nu sunt deloc binevenite într-o casă.

Oglinzile în colțuri provoacă certuri între membrii familiei și nu trebuie să le ții în dormitor sau în camera de zi, acolo unde familia își petrece cel mai mult timp. Dacă ai nevoie de o oglindă în dormitor, este bine ca aceasta să nu reflecte patul, locul cel mai intim al unui cuplu. Ea trebuie așezată astfel încât să capteze lumina naturală, dar să nu reflecte patul.

Credințele vechi spun că cele mai puternice oglinzi sunt cele rotunde sau ovale, poate și pentru că, la începuturi, oglinzile se realizau în formă ovală. Acestea amplifică emoțiile pozitive și benefice spiritului, trezesc sentimentele frumoase, admirația și încrederea de sine, dar și puterea ta interioară.

O oglindă mare poți pune în hol, orientată către ușa casei, pentru a alunga ghinionul și spiritele rele chiar de la intrare. Este bine să fie o oglindă înaltă, să te vezi în întregime când vii acasă și când pleci, nu doar pentru a-ți corecta ținuta, ci și pentru că oglinda poate amplifica energia benefică pe care o emană întregul organism.

Iar, dacă spargi o oglindă, îngroapă cioburile în pământ, să scapi de cei 7 ani de ghinion. Categoric, nu este indicat să îngropi cioburile în curte. În vremurile de azi, e mult mai bine să le trimiți la reciclare, împreună cu sticlele și borcanele goale.

foto: Shutterstock