Democrația și previziunile lui Solon

Conceptul de democrație, sau ”puterea poporului” cum se traduce din limba greacă, este azi răspândit în întreaga lume și cele mai multe state evoluate se conduc după principiile ei. Primele legi democratice, care aveau să schimbe regimul politic din Atena și din întreaga lume antică, au fost emise de Solon. Istoricul Plutarh notează că Solon a consultat oracolul din Delfi pentru a găsi cea mai bună soluție de a pune capăt războaielor civile și nedreptăților sociale. Preotesele oracolului l-au îndemnat să ia cele mai bune decizii ”pentru că cetățenii Atenei te vor asculta”, iar profeția lor s-a adeverit. Oamenii au adoptat treptat noile reguli impuse de Solon, iar principiile democratice au fost extinse și s-au răspândit în întreaga Europă.

 Oracolul din Delfi și răspândirea creștinismului

Oracolul din Delfi, închinat zeului Apollo, era consultat încă din secolul al VII-lea î.n., în probleme politice și administrative. Se credea că preotesele care slujeau oracolul fuseseră înzestrate de Apollo cu puteri supranaturale și puteau transmite mesajele pline de taine ale zeilor. La mijlocul anilor 300, în ultima perioadă a dinastiei întemeiată de Constantin cel Mare, împărat ajunge Flavius Claudius Iulianus, zis Apostatul sau Păgânul. În pofida faptului că fusese crescut după preceptele religiei creștine, el renunță la ideologia ei și se întoarce la venerarea zeilor vechi. Va încerca să reconstruiască Templul din Ierusalim, pentru a combate răspândirea creștinismului printre evrei, și va susține financiar Oracolul din Delfi pe care îl consulta periodic. În pofida eforturilor sale, Oracolul îi prezice moartea și totodată decăderea zeilor, în favoarea ideologiei creștine care cucerea tot mai mult teren. După numai 20 de luni de domnie, Iulianus a murit în urma unei răni primite pe câmpul de bătălie, iar profeția de la Delfi s-a adeverit.

 Profețiile părintelui Arsenie Boca și căderea comunismului

Martorii ultimelor sale zile de viață povestesc că părintele Boca a prevăzut, cu numai câteva luni înainte, moartea lui Nicolae Ceaușescu și dispariția regimului comunist. Semnele schimbării erau deja evidente la sfârșitul anilor 1980, dar nimeni nu se aștepta ca lucrurile să se precipite în iarna lui ’89 și să ducă la execuția cuplului Ceaușescu. Au existat câteva persoane care au susținut că dictatorul l-a fi vizitat în mare taină pe călugăr și i-a cerut să îi confirme dacă își va păstra sau nu puterea. În acele momente, Arsenie Boca a prezis condamnarea și execuția lui Ceaușescu, dar și propriul deces. Într-adevăr, părintele de la Prislop se stingea din viață în noiembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de căderea regimului ceaușist.

sursa foto: 123rf.com

 

Citesti si: Profeții contemporani avertizează: 2016 va fi anul dezastrelor și al atacurilor teroriste!