Cuprins
Foarte rar se întâmpla să găsești o potcoavă pierdută de vreun cal, dar cine o găsea știa că era potocoava norocoasă. Tradiția spune că trebuie să îți pui imediat o dorință în gând, să scuipi de trei ori potcoava și să o arunci peste umărul stâng. După aceea, numaidecât, trebuie să pleci din acel loc și să nu te mai uiți înapoi. În ziua respectivă sau foarte curând avea să se împlinească și dorința!
Un joc de copii
Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și populare superstiții românești. Toții copiii află de la bunicii de la țară cât de valoroase sunt potcoavele. Pe vremuri, nu era ogradă fără potcoave agățate la poartă sau la intrarea în casă.
Oamenii credeau că potcoava norocoasă, făurită din fier bătut pe nicovală, îi apără de rele, de necazuri și de duhurile necurate. Mai ales de duhuri! Poate că tocmai de aceea, când găsești o potcoavă, trebuie să o scuipi de trei ori și să o arunci peste umăr, fără să te mai uiți unde cade. Așa îl păcălești pe diavol care nu îți mai pune bețe-n roate și dorințele tale se împlinesc.
Din Evul Mediu s-a moștenit credința că diavolul se ferește de cai, dar mai ales se ferește să nu fie cumva prins de vreun fierar să îl potcovească bine. Astfel că potcoava este considerată un adevărat talisman care te protejează de răutățile necuratului. Iar dacă nu vrei să îți pui o dorință și să arunci potcoava în calea norocului, mai bine o aduci acasă și o păstrezi!
Simbol vechi pentru protecție și siguranță
Potcoava norocoasă este unul dintre cele mai vechi simboluri din cultura europeană. Este un talisman protector care poate fi întâlnit și în anumite regiuni din Asia și Orient. Pe la noi, multe gospodării erau păzite de potcoave, și nu doar locuința în sine a gospodarului, ci și atelierul lui sau grajdul cu animale.
Meșterită din fier, călită în foc și purtată pe drumuri lungi de cai, potcoava era considerată un simbol al puterii, al rezistenței și al protecției. Meseria fierarilor în sine era considerată cu multe veacuri în urmă o meserie foarte grea, dar norocoasă și bănoasă. Cine o învăța, avea parte de bunăstare toată viața.
Așa se face că potcoavele meșterilor fierari au căpătat în timp o aură protectoare. Și apoi se întâmpla atât de rar să găsești o potcoavă pierdută de vreun cal, că era un adevărat noroc să dai de ea pe drum! Mulți norocoși aduceau potcoavele acasă și le băteau în cuie la poartă.
Cum trebuie ținută potcoava în casă
Potcoava se prinde de un stâlp de lemn sau de tocul ușii, dar este obligatoriu întoarsă cu brațele în sus, sub forma literei U. Așa, potcoava ține tot norocul casei. O potcoavă răsturnată pierde norocul și lasă nenorocirile să intre pe poartă.
În unele comunități creștine vechi, potcoava se bătea în cuie pe peretele dinspre răsărit întoarsă ca litera C de la creștin. Erau și unele zone în Europa veche unde potcoava se punea în mod special la poartă ca litera U întoarsă cu brațele în jos, să își reverse norocul asupra tuturor celor care treceau prin poarta respectivă.
Și în zilele noastre poți găsi tot felul de obiecte decorative sub formă de potcoavă făcute din bronz, fontă, porțelan, sticlă sau lemn. Se spune că forma potcoavei este norocoasă oricum, chiar dacă este făcută din alte materiale. O poți agăța lângă ușa de la intrarea în casă, deasupra ușii sau a porții, să te protejeze de necazuri!
Istoria unui obiect magic
Nu se știe prea bine de unde și-a căpătat faima de talisman norocos, dar potcoava reprezintă și acum un obiect magic pentru mulți dintre noi. Ea este totodată un simbol al calului, un animal iubit și prețuit în popor pentru puterea, pentru curajul și dârzenia lui, dar și pentru înțelepciunea de care dă dovadă în situațiile riscante. Caii de luptă din vremurile medievale erau dresați să atace și să lovească puternic adversarii. Fiind potcoviți cu fier, loviturile lor erau adesea mortale.
Primele potcoave folosite în Europa au fost descoperite în mormintele unor luptători, înmormântați cu tot cu caii lor, datând din anii 450 era noastră. În secolele al IV-lea și al V-lea, călăreții și soldații știau deja cum să fixeze cu caiele plăci de metal la baza copitelor. În următoarele secole, fierăria și atelierele de potcovit existau aproape în fiecare așezare din Europa medievală, iar potcovarii erau oameni de vază în comunitate. Multe secole de-a rândul, în care caii au constituit pricipalul mijloc de transport, atelierele de potcovit au prosperat, iar potcoavele au adunat numeroase superstiții de bun augur.
O poveste din Anglia medievală spune că dracul deghizat a venit la un fierar pe nume Dunstan și i-a cerut să îi facă o pereche nouă de cizme. Dar fierarul și-a dat seama imediat cu cine are de-a face! El l-a potcovit pe drac cu două potcoave încinse în foc, apoi l-a legat fedeleș. Se spune că nu i-a dat drumul decât după ce Satan a promis că nu va intra niciodată în casele păzite de o potcoavă.
Potcoava norocoasă în diverse superstiții
Potcoava este cu adevărat norocoasă dacă este una uzată, căzută de pe copita unui cal.
O potcoavă găsită pe drum este de zece ori mai norocoasă decât una cumpărată. Este cu atât mai valoroasă, dacă o găseşti cu un cui în ea.
Dacă găsești pe drum potcoava norocoasă, trebuie să scuipi imediat pe ea, şi apoi să o arunci în spate peste umărul stâng în vreme ce îţi pui o dorinţă. Dacă vrei să ţi se împlinească, dorinţa trebuie să rămână secretă.
În Marea Britanie, mirele trebuie să poarte o potcoavă în ziua nunții pentru a se bucura de noroc și prosperitate toată viața lângă mireasa lui.
Potcoavele cu adevărat magice și puternice erau cele bătute cu șapte cuie de fier.
Este bine să pui o potcoavă sub pat, în noaptea de Anul Nou. Astfel, vei avea parte de un an mai bun și mai bogat și vei fi protejat de necazuri.
Dacă visezi o potcoavă, este un semn bun, iar lucrurile frumoase din vis pot deveni realitate.
foto: 123rf.com/Pexels.com