Ți s-a întâmplat să observi că pisica ta urmărește cu atenție ceva în cameră, ceva ce tu nu poți să vezi? Când mica felină o rupe la fugă și se ascunde, este imposibil să nu te întrebi dacă pisicile văd spirite. Și nu numai ele. Câinii pot avea același comportament: urmăresc cu atenție ceva prin aer, ceva ce tu nu vezi, apoi latră alarmați sau încearcă să se ascundă. Ce înseamnă acest comportament? Cercetătorii au o explicație.

Pisicile pot vedea și alte dimensiuni

Multă vreme s-a crezut că animalele de casă și toate celelalte mamifere văd lumea cu aceiași ochi ca noi. Dar studiile științifice au demonstrat că atât pisicile, cât și câinii, căprioarele sau ratonii pot vedea lucruri pe care le dezvăluie lumina ultravioletă.

Ochiul uman nu percepe razele UV, pentru că este protejat de straturi speciale ale cristalinului. Dar multe alte animale percep aceste raze, care au o lungime de undă mai scurtă decât lumina percepută de oameni. Iar razele UV le pot dezvălui pisicilor și câinilor o mulțime de detalii din universul înconjurător precum modelele de camuflaj din blana altor animale.

Pisicile văd spirite sau entități necunoscute?

Studiile vor evolua și oamenii de știință se așteaptă să descopere multe alte lucruri neștiute despre simțurile misterioase ale animalelor.

Proprietarii de pisici și de câini știu că animalelor pot percepe un univers la care noi nu avem acces. Nu doar că presimt dezastrele și cutremurele și își construiesc universul din jur pe baza mirosului foarte ascuțit, dar ochii lor percep poate entități care trăiesc în paralel cu noi, dar nu le vedem.

Descifrând simțurile lor atât de puțin cunoscute, putem descifra o lume de care nu avem habar, dar care cu siguranță este în jurul nostru. Poate că nu este vorba de spiritele celor decedați, ci de entități sub diverse alte forme care există, dar cu care nu putem interacționa. Pisicile le percep și se feresc de ele. Poate că știința ne va ajuta să le descoperim și noi în viitorul apropiat.

sursa foto: 123rf.com