Originile omului sunt controversate, iar vechimea noastră pe pământ nu se cunoaște nici azi. Se presupune că homo sapiens ar fi apărut cu 150.000 de ani în urmă, la sute de mii de ani după dispariția dinozaurilor. Cu toate acestea, dovezi arheologice imposibil de contestat arată că oamenii trăiesc pe pământ din ere străvechi și că au lăsat drept moștenire cunoștințe avansate de medicină, fizică și matematică. Secarea râului Ica din Peru, prin anii 1970, a dus la descoperirea unei ”biblioteci” fantastice, cu documente înscrise în piatră, care povestesc episoade obișnuite din viața de zi cu zi a unei populații străvechi. Pe bolovani perfect șlefuiți din rocă dură, să reziste de-a lungul mileniilor, au fost desenate ipostaze surprinzătoare: intervenții chirurgicale pe cord deschis, transfuzii de sânge, înlăturarea unor tumori de pe creier, corectarea vederii cu lentile din sticlă, instrumente ciudate, dar de o mare finețe tehnică, sau oameni zburând pe spinarea unor dinozauri. Majoritatea cercetătorilor se tem să aprofundeze subiectul și mulți dintre ei susțin că pietrele de la Ica sunt false. Dar cine s-ar încumeta să graveze peste 11.000 de bolovani, unii dintre ei având dimensiuni impresionante de peste 200 de kilograme?
Cunoștințe prea avansate pentru vremea lor
Impresionanta colecție de pietre de la Ica a fost amenajată într-un muzeu particular de către savantul Javier Cabrera. Înainte de a muri, el a lăsat un testament prin care le-a indicat moștenitorilor că, în subsolul clădirii, se află multe alte dovezi arheologice care ar putea zgudui istoria lumii. Puțini au fost, însă, cercetătorii interesați să aprofundeze studiul acestora. Unii spun că pietrele nu pot fi mai vechi de secolele VII – XIII și că sunt ”fabricate”, alții înclină să creadă că sunt din timpuri preistorice, dar nu au fost realizate analize concrete. Cert este că pietrele de la Ica reprezintă o moștenire culturală aparte, pe care probabil tehnologia de azi nu o poate descifra încă. Este greu de imaginat, totuși, că un popor precolumbian putea avea, în urmă cu 15 sau chiar 10 secole, cunoștințe atât de avansate de medicină. Primele operații pe cord deschis au început să fie efectuate prin anii 1960, iar prima operație pe creier a fost făcută în anii 1880.
Mistere moștenite din epoca dinozaurilor?
Dar, poate că cea mai impresionantă poveste pe care o spun pietrele de la Ica este cea în care personajele principale sunt oamenii, alături de dinozauri. Pe un vas din lut a fost descoperit un desen în care un om stă călare pe un dinozaur erbivor de dimensiuni impresionante. O altă schiță arată un om dându-i hrană unui animal uriaș, asemănător unui sauropod. Desenele de la Ica nu sunt singurele dovezi că ne înșelăm asupra trecutului nostru și că, poate, oamenii au trăit în aceeași perioadă cu dinozaurii, în urmă cu 200 sau chiar 300 de milioane de ani. Dr. Don Patton încerca să demonstreze acest lucru în anul 1989, după ce a descoperit o serie de urme umane imprimate alături sau chiar suprapuse peste urme de dinozaur, în parcul național ”Dinosaur Valley” din Texas. Un mozaic descoperit în orașul italian Palestrina, unde este reprezentată viața pe malurile Nilului, un grup de oameni vânează un dinozaur. Nu se știe cu exactitate cât este de vechi mozaicul, dar se pare că are peste 2.000 de ani. Pe pietrele de la Ica, sunt desenate mai multe specii de dinozauri, cu detalii semnificative, ceea ce este surprinzător, având în vedere că în perioada modernă primele fosile au fost descoperite abia în secolul al XIX-lea. De unde știau strămoșii peruanilor, cei care au realizat pietrele controversate, cum au arătat dinozaurii în realitate?
sursa foto: Wikipedia.org