Luna plină are un efect deosebit asupra apelor, oceanelor și mărilor, dar și asupra proceselor vitale din organismul uman. Cu toate acestea, nu s-a putut demonstra o legătură între operațiile chirurgicale și Luna plină.

Din zodiacele vechi se știe că este bine să te ferești de orice intervenție chirurgicală în zilele cu lună plină, pentru că aceasta sporește fluxul de sânge, iar vindecarea se produce mai greu. De asemenea, dacă te rănești grav când este Lună plină, rănile se închid mai greu. Cât sunt de adevărate aceste cunoștințe? Sunt simple superstiții sau au un sâmbure de adevăr, așa cum știm că au multe credințe populare vechi.

Ce spune un studiu din 2006

Publicat în prestigioasa revistă americană ”Anesteziologia”, studiul a cuprins 18.000 de pacienți care au suferit operații pe inimă la clinica Cleveland, între anii 1993 și 2006.

Medicii care au fost curioși să vadă cum au evoluat operațiile respective în zilele cu Lună plină au constatat că nu a fost nicio schimbare semnificativă față de intervențiile din alte zile ale lunii.

În mod straniu, ei au observat chiar contrariul. Pacienții care au fost operați pe inimă când era Lună plină au stat mai puțin în spital pentru recuperare decât alții care au suferit operații similare în celelalte zile.

Operațiile chirurgicale și luna. Adevăr sau superstiție?

Ce știm cu adevărat despre influența Lunii pline asupra organismului? În mod cert, pentru mulți dintre noi zilele și nopțile cu Lună plină sunt mai agitate și mai tensionate. Devenim mai neliniștiți, mai dezorganizați, avem schimbări de dispoziție, dureri de cap, probleme cu somnul și cu tensiunea. Toate aceste lucruri au fost deja dovedite medical.

Nu toți suntem afectați de Luna plină, dar unii oamenii sunt și pentru ei poate fi dificil să se îmbolnăvească când este faza de lună plină. Cu atât mai greu vor suporta o operație, o extracție de măsea sau orice accident grav care provoacă răni majore.

Cumva, legătura dintre operațiile chirurgicale și Luna plină poate fi dovedită prin prisma influenței pe care luna plină oricum o are asupra stării noastre afective și asupra vitalității organismului.

Chiar dacă Luna plină nu influențează fluxul sanguin, mai bine încercăm să ne ferim de intervenții chirurgicale când luna se află în această fază.