Octoihul și legenda lui Ioan Căpitan

Povestea, plină de detalii istorice reale, începe cu ura dintre Mihai Viteazul și Eremia Movilă, domnitor al Moldovei în acea perioadă. În primăvara anului 1600, voievodul valah atacă Moldova, cucerește Bacăul și Hotinul și îl alungă peste graniță pe Movilă. Pe lângă mulți alți oșteni viteji, în corpul de gardă al lui Mihai se afla căpitanul Ioan, un soldat greu încercat, iscusit și de încredere. La porunca lui vodă, Ioan Căpitan pleacă o vreme în Franța cu un grup de oșteni, trimis să asigure protecția lui Henric al IV-lea. Din păcate, în absența lui și a oamenilor de încredere pe care îi avea, Mihai Viteazul este asasinat. Ioan reușește să se întoarcă în țară și încearcă să se răzbune pe trădătorii voievodului, dar este urmărit și alungat în Modova. Toate aceste fapte sunt amintite în documentele vremii unde se mai arată că Ioan Căpitan a reușit să se refugieze la un schit, în apropiere de Cetatea Neamțului. Aici, 12 călugări lucrau la o misiune importantă și sculptau în tăblițe de lemn tiparele pentru Octoihul lui Ioan Damaschin.

Tăblițele pentru tipar au ajuns la Liov

În acele vremuri tulburi, mănăstirile și bisericile erau adesea atacate și prădate de păgâni. Ioan îi înarmează pe călugări și îi învață să lupte, dar când pârjolul tătarilor ajunge în apropierea schitului, se hotărăsc să fugă. Călugării ascund cele 420 de tăblițe de lemn în saci cu paie și încearcă să se strecoare la adăpostul nopții dincolo de hotarele Neamțului, spre cetatea bine păzită a Liovului din Ucraina. Crezând că fețele bisericești duc în mare taină o comoară și odoare bisericești din aur, tătarii îi urmăresc și îi atacă în mai multe rânduri. Legenda spune că toți călugării au pierit, și numai căpitanul Ioan, rănit și secătuit de puteri, a reușit să ajungă singur la porțile cetății. Astfel, tăblițele Octoihului au scăpat nevătămate, iar cronicarii vremurilor scriu că Petru Movilă a reușit să tipărească celebra carte și a ridicat o biserică ortodoxă în Liov, în amintirea călugărilor care și-au jertfit viața pentru a o apăra.

Carte de cântări bisericești

Octoihul de la Liov este o carte de cântări bisericești, din care se păstrează doar două exemplare. Unul se află la Moscova, altul în biblioteca unui bucureștean. Preoții care au studiat cel din urmă exemplar consideră că este ocrotită de amintirea sfântului ierarh Petru Movilă cel care, conform legendei, ar fi tipărit-o pentru prima dată. Se crede că cine nu cinstește și nu ocrotește cartea, va va avea de suferit multe necazuri și pricini în viață. Octoihul cuprinde cântece bisericești pe opt glasuri, fiecare glas fiind destinat unei săptămâni din perioada liturgică cea mai lungă a anului, care începe în prima duminică după Rusalii.

sursa foto: 123rf.com