Multă lume se teme să primească ochiul albastru al răului, pentru că el poate atrage un blestem greu asupra celui care îl poartă. Dar aceasta este de fapt o credință greșită, care s-a răspândit în epoca modernă din cauza faptului că semnificația străveche a amuletei s-a pierdut.

Deși îl vedem azi cel mai mult în bazarele cu bijuterii din Turcia, ochiul albastru este mult mai vechi, venind din Antichitatea elenă, unde era considerat un simbol al mândriei. Dar cine purta ochiul de sticlă, pentru a-și afișa statutul social, putea sfida zeii și putea atrage asupra lui mânia lor.

În cultura turcă străveche, ochiul pictat cu cele mai senine nuanțe de albastru, avea misiunea să protejeze muritorii de duhurile și ispitele rele. Acesta este și motivul pentru care numeroși ochi de sticlă stau agățați în copaci sau în fața caselor locuitorilor tradiționaliști, care mai cred în superstiții.

51686320 - evil eye bad on tree

Ochiul, sursa de energie a organismului

Vechii indieni aveau credința că ochiul este principala sursă de energie a organismului și trebuie protejat cu orice preț. Bijuteriile simbolizând ochi erau purtate pentru protecție împotriva dușmanilor, a invidiei și urii celor din jur.

Până și privirile admirative ale celorlalți îți pot face rău, dacă ele dau naștere la gelozie și aversiune. De aceea, femeile și copiii poartă foarte des ochiul albastru la coliere sau cercei pentru a se feri de privirile rele ale celorlalți.

Deochiul din tradiția românească

Credințele orientale conform cărora privirile invidioase pot atrage nenorocirile asupra oamenilor se regăsesc și în tradiția românească. Cu toții ne ferim de deochi și femeile superstițioase mai știu și azi descântece care alungă ”ochiul rău”.

De altfel, teama de deochi, indiferent de forma pe care a luat-o la diverse popoare, este cea mai veche superstiție a lumii. Din India în Israel, din Turcia și China până pe meleagurile europene, populațiile străvechi considerau că deochiul sau ochiul rău provoacă boli, suferințe și chiar moarte.

Este posibil ca unii oameni să transmită prin privirile lor intense un flux energetic care poate provoca un dezechilibru în aura celuilalt. Amuleta ochiului albastru a fost creată tocmai pentru protecție și există încă mulți oameni care cred în puterile ei benefice.

foto: 123rf.com