Alexei Romanov, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii, fusese din naștere un copil plăpând, cu o piele străvezie și o constituție delicată. În timpul crizelor, când îi curgea sânge din buric și nimeni nu înțelegea ce blestem cumplit apasă pe trupul lui firav, chipul lui căpăta o nuanță albăstruie înfricoșătoare. Abia în secolul XX, a fost descoperită cauza și misterul bărbaților bolnavi din casele regale ale Europei a fost lămurit. Testele AND efectuate pe rămășițele pământești ale lui Alexei au arătat că este vorba de un tip de hemofilie pe care femeile din casa regală a Marii Britanii au transmis-o doar copiilor de sex masculin. Este o boală rară de sânge care nu afectează femeile, dar ele devin purtătoare și o transmit mai târziu fiilor lor. În secolele trecute, era o chestiune de prestigiu ca descendenții caselor regale europene să încheie căsătorii avantajoase cu nepoții reginei Victoria, astfel că boala existentă în familia ei s-a răspândit în numeroase alte familii princiare, inclusiv în familia Romanovilor sau în casele regale ale Spaniei și Olandei.

Americanii cu sânge albastru

Mult mai recent și mult mai bine documentat este cazul oamenilor albaștri din Kentucky, supranumiți de presă ”ștrumfii”. Povestea lor a început în anii 1800 cu francezul Martin Fugate care a emigrat în State și s-a căsătorit cu o femeie cu un ten extrem de palid. Copiii lor au moștenit o boală rară de sânge, din cauza căreia pielea lor avea o nuanță albastră stranie, iar unghiile vinete. Multă vreme nu s-a știut mare lucru despre ei, deoarece trăiau izolați. Dar la nașterea unui nepot, în anul 1975, medicii au rămas șocați de pielea lui albastră ca apa mării la numai câteva ore după ce a venit pe lume. Benjamin Stacy reprezenta deja a șansea generație a familiei care suferea de o boală rară. Dar el a fost primul studiat în amănunțime de medicii de la Universitatea Indiana și astfel a fost găsită cauza. Descendenții familiei Fugate moșteneau o genă recesivă care împiedica hemoglobina să transporte suficient oxigen în țesuturi, astfel că pielea, unghiile, buzele și nasul căpătau nuanțe albăstrui-violete.

Otrava care i-a adus moartea

Boala pielii albastre este deosebit de rară, iar descendenții familiei Fugate care s-au căsătorit cu oameni sănătoși au avut la rândul lor copii sănătoși. Au existat însă și cazuri în care pielea albastră nu a fost asociată cu o boală de sânge, ci cu ingerarea unor substanțe periculoase sau a unor droguri. Celebrul ”Papa Ștrumf”, Paul Karason, s-a intoxicat cu argint la bătrânețe, după ce a citit o reclamă care promitea sănătate și tinerețe veșnică celor care luau suplimente pe bază de argint coloidal. Fără să consulte un medic sau un specialist în nutriție, Karason a băut zilnic o perioadă câte 300 ml din soluția ”miraculoasă” pe bază de argint. În loc să își protejeze sănătatea, așa cum spera, s-a otrăvit singur și a murit în anul 2013 la vârsta de 62 de ani, deși putea avea șansa de a trăi mai mult pentru că fusese un bărbat sportiv și robust în tinerețe.

foto: carte poștală inspirată din povestea familiei Fugate