Teorii care mai de care mai curioase încearcă să explice cum și de ce au fost create liniile de la Nazca, aceste desene uriașe pe care nu le poți cuprinde cu privirea decât dacă zbori deasupra lor cu un elicopter. De la sol, se văd doar niște șanțuri și denivelări. Din aer, capătă contururi clare animale, unele dintre ele preistorice, păsări la scară supradimensionată sau figuri umane.

Desenele de la Nazca sunt în continuu analizate de cercetători din toate ramurile științei, astfel că ornitologii japonezi au încercat și ei să găsească un răspuns pentru misterioasele linii.

Ce fel de păsări reprezintă liniile de la Nazca

Este uimitor faptul că, în inima unui deșert de piatră, populația Nazca a desenat atât de plastic pe suprafețe uriașe animale și păsări. Maimuța jucăușă este incredibilă, dar și desenul unui colibri în zbor, cu o coadă lungă și bogată. Peste 2.000 de desene au fost indentificate până acum, iar printre ele se află numeroase păsări. Ai putea crede că băștinașii au avut cândva aici o vegetație luxuriantă și că speciile respective de păsări erau obișnuite pentru această regiune cu mii de ani în urmă.

Cu toate acestea, o echipă de biologi și ornitologi japonezi au studiat în amănunțime 16 desene reprezentând păsări, între care și celebrul desen al păsării colibri. Analizând toate detaliile, de la cioc, dispunerea aripilor sau proporțiile corpului, ei au ajuns la concluzia că cele mai multe păsări desenate de liniile de la Nazca sunt pelicani, iar celebrul colibri este în realitate un sturz, care trăiește azi în Nordul Americii. De asemenea, unele desene care păreau a fi pui de dinozaur sunt de fapt pui de papagali.

Concluzia cercetărilor este uimitoare

Analizând cele mai interesante desene cu păsări, japonezii au ajuns la concluzia că populația Nazca a reprezentat păsări exotice și nicidecum păsări care creșteau în zona lor. Papagalii sunt păsări iubitoare de pădure, pelicanii trăiesc pe apă, sturzii sunt de asemenea întâlniți în zonele cu vegetație și mai puțin la mare.

Este posibil ca meșterii din Nazca să fi desenat aceste păsări pentru ritualurile religioase prin care chemau ploaia, pelicanii fiind un simbol al apelor, și pentru a cere zeilor să le dea apă și pământ fertil, să crească iarbă și copaci acolo unde pământul era sterp.

De asemenea, mai există teoria care spune că toate aceste animale ar putea fi constelații în astrologia populației Nazca. Poate că sturzul sau pelicanul reprezentau anumite stele sau constelații, așa cum în astronomia europeană avem Ursa mare sau constelația Racului.

sursa foto: 123rf.com