Biserica Nașterii Domnului Iisus se află în partea de vest a orașului Betleem, la numai 10 kilometri de Ierusalim. Este una dintre cele mai vechi biserici din Israel și a fost ridicată pe locul unde, odinioară, s-ar fi aflat peștera în care a fost adus pe lume pruncul Hristos.

Se pare că primul lăcaș de cult permanent a fost ridicat în anul 330 la porunca Împăratului Constantin, iar de atunci nu a mai fost închisă niciodată. Acum, în locul respectiv este un adevărat complex spiritual creștin care unește o mănăstire ortodoxă, una catolică și una armeană.

În inima celei mai vechi biserici din acest complex se află o stea din argint înconjurată în permanență de candele aprinse, care reprezintă toate religiile creștine din lume.

Descoperiri uimitoare în Biserica Nașterii Domnului

În primele face ale restaurărilor care se fac acum la acest lăcaș de cult a fost descoperit un minunat mozaic din piatră care reprezintă un înger.

Ulterior, în interiorul vasului de botez octogonal care se află în biserică a fost descoperit un alt vas din piatră, decorat cu frunze.

Ziad al Bandak, liderul echipei de cercetători care analizează și restaurează biserica, susține că vasul a fost bine ascuns și niciun document scris nu a fost găsit până acum despre el. Rămâne un mare mister de ce un vas de botez atât de frumos a fost acoperit și camuflat într-un alt vas.

Vasul de botez ar putea dezvălui noi informații despre istoria bisericii

Conform site-ului de știri Fox News, vasul cel vechi pare să fi fost sculptat între anii 500 și 600, când Betleemul era parte a Imperiului Bizantin. Se pare că piatra în care a fost sculptat este la fel de veche precum coloanele care susțin biserica și care au fost ridicate în secolul al IV-lea.

Se pare că, în secolul al VI-lea, ar fi avut loc mai multe revolte populare care au afectat și biserica Nașterii Domnului. Este posibil ca, în timpul acestor lupte, vasul de botez să fi fost avariat, iar preoții au încercat să îl salveze, încastrându-l într-un vas mai mare și mai solid.

Descoperirea din Betleem va aduce cu siguranță mai mulți pelerini la biserica Nașterii lui Isus, iar cercetătorii speră să descopere noi dovezi ale ritualurilor creștine care aveau loc în acest lăcaș.

foto: Shutterstock