Cine are ocazia să ajungă la moaștele proorocului Daniel, în faimosul Samarkand, va fi uimit de lungimea curioasă a criptei de 18 metri. Legendele locului spun că Daniel ar fi fost un uriaș, iar trupul lui a continuat să crească chiar și după moarte. Alte povești de prin partea locului spun că, în criptă, se află doar o mână a proorocului, care s-a tot mărit de la un an la altul și așa s-a construit cripta aceasta neobișnuit de lungă.

Sfătuitorul lui Nabucodonosor și al lui Darius

Profetul Daniel a trăit cu 460 de ani înainte de nașterea lui Iisus. Dar Dumnezeu i-a dăruit harul înțelepciunii și al profețiilor și l-a trimis să slujească direct la curtea lui Nabucodonosor, după ce acesta i-a înrobit pe evrei.

Daniel avea să devină un sfătuitor de preț al împăratului și nu lipsea de la toate consfătuirile privind cârmuirea Imperiului Babilonian. Nabucodonosor avea mare încredere în el și în profețiile sale care se adeveresc întru totul. Daniel a fost cel care i-a deschis împăratului ochii și sufletul să  primească noua credință în Dumnezeu.

Proorocul Daniel a fost prețuit și de Darius, cel care a preluat puterea imperiului la vârsta de 62 de ani și care a vrut să îl numească pe Daniel mare dregător peste mai marii de la curte. Dar aceștia au uneltit împotriva profetului și Biblia ne spune că, în cele din urmă, a fost aruncat peste noapte într-o groapă cu lei. Așa cum știm, Dumnezeu l-a ocrotit și leii nu s-au atins de el, convingând încă o dată pe Darius și pe dregătorii lui că Dumnezeul evreilor este cel adevărat, iar zeii lor de aur doar plăsmuiri ale imaginației.

Moaștele Proorocului Daniel, o istorie plină de peripeții

Sicriul cu moaștele proorocului Daniel

Sicriul cu moaștele proorocului Daniel

Locul morții sale nu se cunoaște, se știe doar că a trăit până la adânci bătrâneți și a vorbit adesea despre venirea lui Mesia pe lume. Se presupune că ar fi murit în Babilon, în Susa, vechea capitală a imperiului elamit. Dar Susa era împărțită în două de un râu, de o parte se aflau bogații, de cealaltă parte, locuitorii săraci. Multă vreme sărmanii s-au luptat cu cei mai bogați pentru dreptul de a ajunge și ei la moaștele proorocului Daniel, astfel că unul dintre împărați ar fi decretat ca sicriul să fie mutat câte un an pe fiecare parte a râului.

Un alt împărat a încercat să fie mai inteligent și a mutat sicriul cu moaște la mijloc, dar nu pe podul de peste râu, ci sub pod, legat cu lanțuri. În cele din urmă, se pare că hanul Tamerlan a reușit să ia moaștele din Susa și le-a adus la Samarkand. După alte povești, el ar fi adus în Uzbekistan doar o mână a marelui profet.

Întregi sau nu, moaștele proorocului Daniel din Samarkand sunt recunoscute de credincioși drept autentice și atrag mii de turiști și curioși în fiecare an, în celebrul oraș ridicat pe Drumul Mătăsii.

foto: 123rf.com