În primul rând, lectura unei cărți de acest tip e ca o sesiune de fitness pentru creier. Numai gândește-te: atâtea mistere, destine întortocheate și căutări de soluții la probleme oricât de banale, cum ar fi cele legate de iubiri.

E adevărat că, în general, cititul e o activitate solitară. Dar când vine vorba de cărțile cu mistere sau controverse, capătă și o latură socială puternică. Asta pentru că după ce descoperi răspunsul unor mistere faimoase, vei simți nevoia să dezbați în voie cu o prietenă sau mai multe. Asta înseamnă că vei transforma cititul într-un obicei social, ceea ce ne face bine la starea de spirit, stima de sine și relaxare.

Dar poate că cea mai importantă super-putere pe care ne-o dă cititul de cărți care dezbat mistere e faptul că ne îmbogățesc bagajul emoțional. Când citim despre destinul unui personaj, real sau fictiv, ne punem în pielea lui, ca și cum am trăi o viață paralelă. Asta ne ajută să experimentăm cu tot felul de senzații și sentimente fără să ne simțim vinovați și vom fi mai pregătiți să reacționăm mai bine la orice fel de situații se ivesc în viețile noastre.

Dacă ești în căutare de o astfel de serie, îți recomandăm colecția „Destine controversate”. E alcătuită din patru volume care cercetează viețile misterioase și pline de controverse ale unor personalități autohtone: Mădălina Manole, Mihaela Runceanu, Ioan Luchian Mihalea și Maria Tănase.

Ce au ei în comun? În primul rând, fiecare ne-a fascinat cu muzica lor, care i-a dus pe cele mai înalte culmi ale gloriei. În același timp, și prăbușirea lor a fost spectaculoasă, de cele mai multe ori fiind vorba de finaluri tragice. De exemplu, de ce a fost ucis la doar 42 de ani, în propriul apartament din Drumul Taberei, muzicianul Ioan Luchian Mihalea, cel care le-a descoperit pe Alina Sorescu, Dana Rogoz, Gianina Corondan, printre alții? Stau în picioare zvonurile legate de homosexualitatea artistului, despre care se spune că ar fi motivul ucigașilor?

Dan-Silviu Boerescu, autorul colecției „Destine controversate”, cercetează cu atenție fiecare parte a poveștilor acestor celebri care au trăit palpitant și au sfârșit tragic. Parcurgând cu sufletul la gură cele patru volume, vei afla mai multe despre lumea noastră și vei avea subiecte de discuție cu colegele de serviciu cât pentru un an.

Începând cu 21 septembrie, găsești colecția în fiecare joi la chioșcurile de ziare, alături de ziarul Libertatea. Prețul său special este de 14,99 lei.