Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe muntele Sinai este considerată cea mai veche mănăstire creștină din lume, unde se săvârșește încă serviciul religios. Este o insulă de creștinism înconjurată de țări islamice, dar legenda spune că locul este sacru și pentru musulmani, și pentru evrei, deoarece aici a primit Moise tablele Legii. În timpul ocupației romane, în secolul II după Hristos, muntele Sinai a devenit o regiune sălbatică, ocolită de localnici și de soldați, iar călugării creștini au găsit aici un refugiu pentru credința lor. Nu toți credincioși din ziua de azi știu că, în acele timpuri, lăcașul de cult era închinat Fecioarei Maria.

Icoana Maicii Domnului

Prima capelă, închinată locului sacru unde Moise a văzut rugul în flăcări și a vorbit cu Dumnezeu, a fost construită din ordinul Împărătesei Elena și a fost dedicată Maicii Domnului. Și în zilele noastre, capela a rămas ”inima” mănăstirii și locul cel mai drag tuturor pelerinilor. Abia din secolul al X-lea, mănăstirea a fost pusă sub protecția numelui Sf. Ecaterina. Se spune că, în ziua în care sfânta a fost schingiuită și decapitată, îngerii i-au luat trupul și l-au dus pe muntele Sinai. Ulterior, rămășițele ei au fost descoperite pe munte de către călugări și au fost aduse în incinta mănăstirii.

Calea lui Moise, drumul care face miracole pentru suflet

Un alt mister al celebrei mănăstiri este drumul pietros care pornește de la mănăstire și urcă spre vârful muntelui Sinai, pe urmele pașilor lui Moise. Peisajul arid, dar plin de măreție îți taie răsuflarea. Locurile abrupte și sălbatice, liniștea profundă și lumina ireală care învăluie muntele fac minuni pentru sufletele care vin aici să caute pacea. Spiritual, calea către vârful muntelui este privită ca o renaștere sufletească și ca o a doua înviere a sufletului pentru creștinii de bună credință. Nu de puține ori, cei care s-au rugat la mănăstire și au plecat în pelerinaj pe munte au simțit că viața lor se schimbă și au primit îndrumarea de care aveau nevoie.

Inelul Sfintei Ecaterina

Tradiția creștină ne spune că tânăra Ecaterina și-a dedicat sufletul, viața și fecioria lui Iisus, în momentul în care a îmbrățișat viața monastică. Ea a fost logodită spiritual cu Mântuitorul, o tradiție care a dat naștere obiceiului de a purta inelul cu numele ei, după ce vizitezi mănăstirea. Toți pelerinii primesc în dar inelul cu monograma ei, pe care credincioșii îl păstrează cu sfințenie știind că micul obiect sfințit nu este doar un inel, ci un simbol al purității și generozității sfintei. Se spune că inelul Ecaterinei alină durerile sufletului și protejează căsniciile, ajutându-le pe tinerele fete să își găsească iubirea și să își întemeieze o familie.

sursa foto: 123rf.com/wikipedia commons